Jak uvedla agentura AFP, asi 1500 farmářů žijících přímo na svazích sopky ale odmítá navzdory příkazu k evakuaci opustit své domy a majetek.

„Lidi neodešli, protože to tady nechceme nechat opuštěné," řekla AFP María Pereiraová, která žije stejně jako dalších asi 600 lidí v osadě Grecia 4 u úpatí sopky. Sloupy popela „zahalily stromy, domy i silnice do bílého povlaku", dodala a ráno to vypadalo, jako by všechno bylo poprášené jemným pískem.

Také v další osadě Betlehem odolávali farmáři nátlaku pracovníků civilní obrany, aby své domovy opustili. Do zóny nebezpečí bylo vysláno asi 140 příslušníků domobrany, aby obyvatele přesvědčili k odchodu. Zatím ale moc úspěšní nejsou navzdory varování, že sopka „zůstává nestabilní".

Sopka začala chrlit dým v úterý večer. Sloup kouře a popela vystoupal do výšky asi 2500 metrů. Úřady nechaly preventivně vyklidit okruh tří kilometrů kolem vulkánu, pokyn k evakuaci by měl platit několik dní.

Sopka San Cristóbal se nachází asi 130 kilometrů severně od hlavního města Managuy a v posledních letech prochází aktivním obdobím. Naposledy chrlila popel letos v září, nikoho ale nezabila.