Nizozemským vědcům se vůbec jako prvním na světě podařilo vytvořit v laboratoři poživatelné vepřové maso. O objevu napsaly britské Timesy.

Jak toho vědci docílili? Živým vepřům, aniž by je usmrtili, odebrali svalové buňky. Ty poté ve speciálním bioreaktoru namnožili v roztoku z plazmy získané z prasečích embryí. Do budoucna se dokážou ale obejít i bez něj a roztok vyrobí synteticky. Výsledkem byly lepivé shluky svalových buněk. Umělému masu by tak prospěla trocha pohybu, aby dostalo pevnější strukturu.

Ideální do konzerv nebo do párků

Na vídeňském řízku z umělého masa si tak sice zatím ještě nepochutnáme, ale podle vědců se maso výborně hodí jako náplň do párků nebo masových konzerv.

Výzkumníci maso prý ještě neochutnali, ale nevidí údajně důvod, proč by nemělo být poživatelné.
A jaké jsou výhody umělého masa? „Můžete vzít maso z jednoho zvířete a vyrobit takové množství, na které byl dříve potřeba milion zvířat,“ řekl Mark Post, který program sponzorovaný vládou řídí. Odpadlo by tak obrovské množství skleníkových plynů, které vyprodukují chovy živých vepřů. Výroba umělého masa, která vyjde levněji než chov, by mohla být i řešením proti hladomorům. (jhr)