Oznámil to v norské metropoli Oslu tamní Nobelův výbor. Laureátky byly oceněny za mírové úsilí a boj za ženská práva.

Nobelův výbor vyzdvihl podíl těchto žen na demokratizačních hnutích v Africe a v arabském světě. Předseda Nobelova výboru Thorbjörn Jagland zdůvodnil vyznamenání Johnsonové-Sirleafové a Gboweeové jejich příspěvkem k ukončení občanské války v Libérii. Karmánová je jednou z nejznámějších tváří protestního hnutí v Jemenu.

„Nemůžeme dosáhnout demokracie a trvalého míru, dokud ženy nebudou mít stejné možnosti jako muži při ovlivňování vývoje ve všech společenských oblastech,“ uvedl dnes Nobelův výbor po oznámení jmen laureátek. Výbor vyjádřil naději, že jeho dnešní volba přispěje k ukončení útlaku žen, který se podle něj stále odehrává v mnoha zemích. Ženy si snad uvědomí svůj velký potenciál, který mohou zapojit do boje za demokracii a ženská práva, věří výbor.

Dvaasedmdesátiletá Johnsonová-Sirleafová se v roce 2006 stala první ženou, která byla zvolena do čela některého afrického státu. Poté usilovala jak o mír, tak o hospodářské a sociální pozvednutí své země, a rovněž o zlepšení postavení žen.

Leymah Gboweeová (39) mobilizovala liberijské ženy napříč etniky a náboženstvími s cílem ukončit občanskou válku, která v této africké zemi trvala 13 let.

Tavakkul Karmánová (32) se podle výboru i v obtížných podmínkách stala vůdčí osobností v boji za ženská práva, demokracii a mír v Jemenu, „jak před arabským jarem, tak i během něj“.

Protagonistky „arabského jara“ byly od počátku pokládány za favoritky dnešního vyhlašování cen.

Loni dostal Nobelovu cenu za mír čínský disident Liou Siao-po, což vedlo ke zhoršení vztahů mezi Čínou a Norskem.

Oceněné ženy si příslušný diplom, medaili a šek na deset milionů švédských korun (asi 27 milionů Kč) převezmou na slavnostním předávání cen 10. prosince, ve výroční den úmrtí švédského vynálezce Alfreda Nobela. Na základě jeho odkazu jsou oceňovány osobnosti, které se zasloužily o mír, vědci a literáti.

#flash|https://g.denik.cz/1/70/2010_09a_nobelovacenaloadercze2800x600.swf|540|470|2010_09a_nobelovacenaloadercze2800x600#