Přívrženci a odpůrci prezidenta se už v egyptské metropoli připravují na demonstrace, které na dnešek svolaly levicové, liberální a jiné opoziční formace před plánovaným sobotním referendem o kontroverzním narychlo připraveném návrhu nové ústavy, která je jádrem čerstvé politické krize v Egyptě. Odpoledne se mají uskutečnit pochody k prezidentskému paláci.

Kolem náměstí Tahrír se seskupily policejní vozy. Stalo se tak poprvé od 23. listopadu. Den předtím si prezident Mursí dekretem přisvojil mimořádné a neústavní pravomoci. Následovaly bouřlivé protesty, které skončily smrtí sedmi lidí a zraněním stovek dalších osob.

Chtějí pád režimu

Útočníci dnes podle svědků vhozením zápalných lahví způsobili malý požár. Mnoho protestujících probuzených hlukem skandovalo: „Lidé chtějí pád režimu." Z reproduktorů zněly citace z koránu.

Mursí v sobotu sice zrušil sporný dekret, ale trvá na referendu. Opozice původně žádala odvolání referenda a přepracování návrhu ústavy. Podílelo se na něm totiž hlavně islamistické Muslimské bratrstvo, takže liberální část veřejnosti se novým základním zákonem necítí dostatečně chráněna.

Opozice viní vládu, že chce Egypt strhnout k „násilné konfrontaci". To, zda bude sobotní referendum bojkotovat, ale zatím jasné není.