„Ve shodě se Spojenými státy jsme dospěli k závěru, že vzhledem ke lhůtám stanoveným rezolucí OSN není vhodné nadále považovat Norsko za místo zničení (chemických zbraní)," prohlásil Brende.

1000 tun zbraní

Rada bezpečnosti OSN schválila koncem září rezoluci 2118 s cílem předejít úderům USA v Sýrii kvůli chemickému útoku, který si vyžádal velké oběti na životech. Rezoluce předpokládá likvidaci veškerého arsenálu chemických zbraní v Sýrii, který se odhaduje na zhruba 1000 tun. Celá operace má být dokončena do 30. června příštího roku.

Ve středu Brende sdělil, že norská vláda velmi vážně zvažuje žádost USA, aby Norsko přijalo část syrských chemických zbraní ke zničení na svém území. Dnes ovšem oznámil negativní rozhodnutí, které podle něj bylo přijato vzhledem „ke stanovené lhůtě, k technickému vybavení země a k dalším právním překážkám".

Nedostatečná kapacita

Ministr podle agentury AP mimo jiné upřesnil, že nebylo jasné, přes který přístav by chemické zbraně měly být do země dopraveny, a že Norsko nemá dostatečné kapacity ke správnému naložení s částí odpadu vzniklého při ničení tohoto druhu zbraní. Poznamenal rovněž, že Spojené státy nyní zkoumají jiné alternativy. Žádné podrobnosti ale nesdělil.

Norsko bylo jedním ze států, které byly požádány, aby se zúčastnily likvidace 50 tun různých chemikálií ve formě hořčičného plynu a 300 až 500 tun materiálu potřebného k výrobě nervově paralytických lá­tek.