Zvíře se začalo chovat podivně na konci února, kdy osaměle sedělo v rohu výběhu a ohryzávalo si paži. Jelikož v sebepoškozování Julius pokračoval i po svém přemístění do ve vnitřního výběhu, veterináři ho nakonec museli uspat a ruku zrentgenovat.

Orangutan tapanulijský
Odsouzen k vyhynutí? Populaci vzácného orangutana ohrožuje výstavba přehrady

K jejich překvapení se ale ukázalo, že ruka není zlomená, informoval deník Daily Mail. Poté, co se probudil z narkózy, se navíc šimpanz i nadále zraňoval a otevřel si ránu. Situace se zlepšila až poté, co ho veterináři podruhé uspali, aby ho znovu ošetřili. Až poté se začal chovat normálně. 

Jedna z rodin, které na konci února navštívily zoologickou zahradu, později uvedla, že viděla, jak do šimpanzího výběhu kdosi hází plastovou lahev s neznámou tekutinou. To následně potvrdily i záběry bezpečnostních kamer, podle kterých si lahev odnesl právě Julius – jediný šimpanz, který umí odšroubovat víčko a je znám svou zálibou v sladkých šumivých nápojích.

Stopy narkotik v krvi

Po tomto zjištění odebrali pracovníci zoologické zahrady Juliovi vzorky krve i moči a poslali je na testy do nemocnice v Trondheimu. Ta potvrdila, že vzorky krve obsahují stopy blíže nespecifikovaných narkotik.

Slonice Flavia žila sama 43 let
Přes 40 let žila sama. Ve španělské zoo utratili nejsmutnější slonici světa

„Byli jsme v šoku,“ citoval britský list Daily Mail jednoho z veterinářů Rolfa-Arna Olberga. „Jsme ale rádi, že se Juliovi už daří lépe a jeho zranění se hojí. Mohlo to dopadnout mnohem hůř,“ dodal.

Celým případem se již začala zabývat policie, která se snaží zjistit, kdo chtěl šimpanze ve výběhu otrávit. Její pátrání ovšem komplikuje skutečnost, že kamery nezabírají návštěvníky u výběhu.

Šimpanz Julius se narodil 26. prosince 1976 v největší norské zoologické zahradě Kristiansand Dyrepark. Poté, co byl jako mládě odvrhnut svou vlastní matkou, ho vychovala rodina tehdejšího ředitele zooparku Edvarda Moseida. Hlavní hvězdou zahrady se Julius stal v roce 1981, kdy se objevil i v jednom z dokumentů norské televize.

Jak Julius stárl, stával se stále více agresivním. Opakovaně proto proběhly pokusy o jeho začlenění do tlupy k ostatním šimpanzům, jež byly zpočátku neúspěšné. V následujících letech se přesto stal dvojnásobným otcem – v roce 2003 se narodil Julius junior, o dva roky později i Linus.

Od roku 2005 je Julius vůdčím samcem skupiny šimpanzů chované v zoologické zahradě Kristiansand.

Americký lovec Bryan Harlan se svou trofejí
Zabil vzácnou kozu jen kvůli trofeji. Lovec za povolení zaplatil 2,5 milionu