Oběťmi útoku, k němuž došlo v noci z pondělí na úterý, se stali novinář Orchan Džemal, režisér Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Podle jejich zaměstnavatele, jímž byla nezávislá televize Dožď, se věnovali pátrání po ruských žoldnéřích, kteří údajně ve Středoafrické republice působí.

Žoldnéře měla do této neklidné oblasti vyslat soukromá vojenská firma Wagner Group, spojovaná se jménem podnikatele Jevgenije Prigožina, který má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Tato firma údajně nasazovala nájemné vojáky i na východě Ukrajiny či v Sýrii.

Maxim Borodin
Ruský novinář zemřel po pádu z balkonu. Psal o žoldácích v Sýrii

Tři zabití novináři nejsou prvními žurnalisty, kteří zahynuli za podivných okolností poté, co se začali zajímat o Prigožinovy žoldáky. Letos v dubnu byl nalezen na chodníku pod okny svého bytu v Jekatěrinburgu dvaatřicetiletý ruský novinář Maxim Borodin, jenž psal právě o jejich syrském angažmá.

Podle policie Borodin spáchal sebevraždu a vyskočil z okna ve čtvrtém patře. To však odmítli lidé, kteří byli s Borodinem v kontaktu, například Polina Rumjancevová, šéfredaktorka titulu Nový den, pro který Borodin pracoval. Sebevraždu zpochybnili i členové jeho rodiny. 

Den před svou smrtí se Borodin zkontaktoval se svým kamarádem a řekl mu, že jeho dům obklopují "bezpečnostní síly" v maskáčích a se zakrytými tvářemi.

Ruští novináři zavraždění ve Středoafrické republice
Smrt ruských reportérů v Africe: Mohlo jít o vraždu na objednávku