Přijetí na Hradě se s Kingem účastnila také jeho manželka Karen a další členové diplomatické mise. Zeman nového velvyslance USA uvítal žertem. "Vaše angličtina je výborná," prohlásil český prezident. Po vzájemném představení vedli King a Zeman přibližně půlhodinový rozhovor.

Nominaci Kinga na místo ambasadora schválil americký Senát v říjnu. Do Česka přijel na začátku listopadu. Na rozdíl od svého předchůdce Schapira nemá King přímou rodinnou vazbu na Českou republiku, což ale u diplomatů není výjimečné.

Schapiro byl spojencem a přítelem bývalého amerického prezidenta Barracka Obamy. S koncem Obamova mandátu a nástupem nového prezidenta Donalda Trumpa Schapiro ambasádu v ČR opustil a dočasně ji řídila Kelly Adamsová Smithová.

Stephen (Steve) King
Nastupující americký velvyslanec Stephen King přijel do Česka

King podle amerických médií žádné politické vazby na současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa nemá. Podle listu GazetteXtra během loňských republikánských primárek získal Kingův hlas Trumpův rival Ted Cruz.

Nový americký velvyslanec je vnímán jako stoupenec tradičních republikánských hodnot ještě z období bývalého prezidenta Ronalda Reagana, které už léta obhajuje v řadách republikánů.

Jak psal americký list Milwaukee Journal Sentinel, 75letý politik má blízké vazby na mluvčího Bílého domu Paula Ryana a náčelníka štábu Bílého domu Reince Priebuse. King je považován za Ryanova politického patrona. Oba se znají z Janesville, kde se narodili, a Ryan jako dobrovolník působil v roce 1988 v Kingově neúspěšné volební kampani do Senátu.

Letitý člen a jeden z lídrů Republikánské strany se v 60. letech zabýval vyšetřováním porušování občanských práv pro FBI, působil také na ministerstvu zemědělství.

Zeman dnes kromě amerického velvyslance přijal na Hradě další tři nové velvyslankyně. Své pověřovací listiny předala české hlavě státu velvyslankyně Malajsie Zanariah Binti Zainal Abidinová, velvyslankyně Tunisu Karíma Bardávíová a libanonská ambasadorka Rúla Hamdánová.

Zeman chtěl v úřadu Trumpovou

Původně se spekulovalo o tom, že by americkou velvyslankyní v Česku mohla být Ivana Trumpová, první manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa, která projevila zájem krátce po zvolení svého exmanžela prezidentem.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 6. prosince na Pražském hradě Andreje Babiše premiérem.
Zeman k Babišovi: Do vysokých stromů bije blesk. Obstarejte si nové uzemnění

Trumpovou si přál také český prezident Miloš Zeman. Nakonec se však rodačka ze Zlína omluvila s tím, že nová funkce by byla moc pracovně náročná. Zemana to popudilo.

"Zuřil jsem. Mít s sebou hůlku, tak by následovala analogická scéna jako s ministerským předsedou Sobotkou," okomentoval v červnu Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov odmítnutí Trumpové.

Američtí velvyslanci v Česku
Adrian A. Basora,1992 – 1995
Jenonne R. Walker,1995 – 1998
John Shattuck, 1998 – 2000
Craig Roberts Stapleton, 2001 – 2003
William J. Cabaniss, 2003 – 2006
Richard W. Graber, 2006 – 2009
úřad neobsazen 20.1. 2009 - 29.12.2010
Norman L. Eisen, 29.12. 2010 - 12.8. 2014
Andrew Schapiro, 14.8. 2014 - 20.1. 2017