Je libo nápoj s příchutí pizzy anebo pečeného kuřete? Není problém. Bary chtějí být u vytváření nových příchutí kreativní. Otázkou je, zda jsou slané koktejly výstřelkem, nebo o ně má veřejnost opravdový zájem.

Zvýšená poptávka po slaných drincích podle zástupkyně šéfredaktora časopisu Philadelphia Inquirer Margaret Ebyové souvisí s rostoucí oblibou mocktailů, tedy drinků bez alkoholu.

Portál CNN napsal, že alkohol v běžných drincích většinou kompenzuje sladkou chuť šťáv a sirupů, bez něj už jsou drinky podle odbornice příliš sladké. Slané drinky mohou také majitelům restaurací přinést ulehčení finančního rozpočtu, protože ingredience používají i ve své kuchyni, takže je nemusí extra kupovat.

Drink s rajčaty a octem

Příkladem slaného drinku je Tomatini, který vznikl ze tří základních ingrediencí menu středomořské restaurační skupiny LPM - citrónů, rajčat a octu. „V počátcích koktejlu někteří hosté váhali s jeho ochutnáním kvůli představě, že jde o slaný koktejl,“ uvedl globální manažer barů LPM Tibor Krascsenics. Později si ho prý zamilovali a nyní už se v pobočkách restaurace podává hostům po celém světě, včetně Miami a Londýna.

Ani hovězí maso není problém

Hongkongský bar The Savory Project slané koktejly povýšil ještě na vyšší úroveň a do svých drinků začal přidávat ingredience jako sušené hovězí maso, houby či kukuřičné slupky.

„Nestydíme se používat ingredience, které nejsou v drincích běžné,“ vysvětlil spolumajitel Jay Khan. Jejich koktejly jsou s alkoholem nebo bez a můžou chutnat třeba i po škeblích či pórku.

V New Yorku zase existuje bar Double Chicken Please, ve kterém si zájemci mohou dát třeba nápoje inspirované waldorfským salátem či koktejl obsahující parmezán. Drink s názvem Red Eye Gravy je dokonce inspirovaný celým jídlem a je v něm šunka a omáčka z irské whisky, kávy, másla a hub.

Bar si návštěvníci oblíbili, v loňském roce byl v žebříčku World's 50 Best oceněn jako nejlepší bar v Severní Americe.

Jak to vypadalo v baru Double Chicken Please?

| Video: Youtube

Průkopníkem slaných koktejlů je pravděpodobně majitel někdejšího londýnského baru The Gibson Marian Beke pocházející se Slovenska. Před třemi lety podle portálu Saveur spolupracoval s belgickou palírnou na vytvoření pikantního ginu obsahujícího třináct druhů koření včetně pepře, zázvoru a semen kopru. V roce 2019 pak uvedl na trh likéry třeba s příchutí balzamikového octa.

V Německu kysané zelí, v USA prasečí krev

A jaké jsou ty nejpodivnější ingredience v koktejlech, které se míchají v různých částech světa? V USA jeden barman vymyslel Werewolves of London, který obsahuje prasečí krev, v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech se zase pije drink s velbloudím mlékem. Němečtí fajnšmekři pak pijí martini z kysaného zelí. Zdá se, že u koktejlů opravdu platí rčení „sto lidí, sto chutí“.