Nové ministry musela britská premiérka Theresa Mayová jmenovat poté, co ve čtvrtek svou rezignaci kvůli nesouhlasu s předběžným textem dohody o brexitu oznámili ministr pro brexit Dominic Raab i ministryně práce Esther McVeyová. 

Podle britských médií Mayová původně funkci ministra pro brexit nabídla ministru životního prostředí Michaelovi Goveovi, ten ale její nabídku odmítl a rozhodl se zůstat na dosavadní pozici. 

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britská premiérka Theresa Mayová
Pod Mayovou se houpe křeslo. Nespokojení konzervativci mají dost hlasů

Barclay bude mít coby ministr pro brexit oproti svým předchůdcům jiné úkoly, informovala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího vlády. Věnovat by se tak měl především domácí přípravě na odchod Spojeného království z EU a tomu, aby byla dohoda schválená v britském parlamentu.

Na vyjednávání o budoucím uspořádání vztahů s EU bude totiž až do mimořádného summitu, který je naplánován na 25. listopadu, dohlížet sama Mayová. 

Podle agentury Reuters hlasoval Barclay, který je od roku 2010 poslancem Konzervativní strany, před dvěma lety v referendu pro brexit. Obecně je pak považován za vysoce loajálního k britské premiérce Mayové, upozornila BBC. 

Šestá ministryně práce od roku 2016

Do vlády se po necelých osmi měsících vrací Amber Ruddova, která byla do dubna britskou ministryní vnitra. Ve funkci ale skončila kvůli skandálu souvisejícímu s přísnou imigrační politikou, jež se dotkla i přistěhovalců z Karibiku přesídlených do Spojeného království po druhé světové válce. Od roku 2016 je Ruddová již šestou šéfkou britského ministerstva práce. 

Do funkce bylo v pátek kromě dvou ministrů jmenováno také několik náměstků a nižších úředníků, jejichž předchůdci své posty rovněž opustili pro nesouhlas s kurzem premiérky Mayové v jednáních o brexitu.

Vyjednavač EU Michel Barnier a předseda Evropské rady Donald Tusk s návrhem dohody o odchodu Británie z EU.
Mayové se rozpadá vláda. Po Raabovi rezignovala i ministryně práce