„Je to rezervní varianta, pokud by dětem hrozilo nebezpečí," upřesnil Mark Fejgin, jeden z obhájců Pussy Riot. Pokud by se obavy vyplnily, chtěl by se Fejgin postarat o dceru Naděždy Tolokonnikovové. Hrozí totiž, že v procesu by za podporu Pussy Riot mohl být jako spolupachatel zadržen i otec malé Gery, manžel Tolokonnikovové Pjotr Verzilov.

Ve vyšetřovací vazbě prý vydírají odebráním dítěte i druhou matku Mariju Aljochinovou, informovali obhájci novináře. Jejího syna Filippa by v nutném případě opatroval její obhájce Nikolaj Polozov.

V případě Aljochinové a jejího syna nehrozí, že by byl otec dítěte zatčen, protože v kauze Pussy Riot ani nesvědčí. Obhájci se ale obávají odebrání dítěte proto, že pár není sezdán. Polozov ale na Twitteru uvedl, že bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Tolokonnikovová a Verzilov jsou oba v Rusku známí svými hlučnými happeningy. Tolokonnikovová v těchto dnech zastiňuje manžela probíhajícím procesem za punkovou modlitbou v moskevském chrámu Krista Spasitele. I on se ale v roce 2010 podobně proslavil. V Petrohradě tehdy s uměleckou skupinou Vojna namaloval obří penis na padací most, který se poté vztyčil přímo proti budově tajné policie. Kromě obvinění z výtržnictví za akci získala skupina Vojna i státní uměleckou cenu.

Pohoršení veřejnosti způsobila veřejná soulož v Timirjazevově státním biologickém muzeu, kterou provedli oba manželé pod rozvinutým transparentem. K akci se podle médií umělci odhodlali týden před porodem Tolokonnikovové.

Rozsudek nad členkami Pussy Riot má padnout v pátek, žaloba pro ně žádá tři roky vězení.