Čtveřice konzervativních soudců z devítičlenného senátu kladla podle amerických médií skeptické otázky. Pochyby vznášel i soudce Anthony Kennedy, který je sice považován za konzervativce, ale jehož hlas je kvůli možné podpoře obou táborů mnohdy vnímán za rozhodující. Jak bude Kennedy hlasovat, není podle Reuters vůbec jasné, ačkoli v minulosti již práva homosexuálů podpořil.

Kennedy dnes vyjádřil pochybnosti, když připomněl, že nynější podoba manželství jako heterosexuálních svazků přetrvala staletí. „Tato definice je s námi tisíce let a myslím, že je pro tento soud obtížné říci, že my to víme lépe," řekl. Zároveň ale dodal, že pochybuje o některých důvodech amerických států, které manželství omezují na svazek muže a ženy.

K soudu dnes dorazila řada příznivců i odpůrců homosexuálních svazků. Podporovatelé manželství osob stejného pohlaví však byli v očividné převaze.

Soud musí rozhodnout, zda americká ústava automaticky zaručuje právní ochranu i homosexuálním manželstvím. Pokud podle Reuters soudci dospějí k závěru, že tomu tak není, tak musí rozhodnout, zda státy zakazující takovéto sňatky je musí uznat, pokud byly uzavřeny v jiném státě USA. Takovýto předpoklad vychází z ústavních principů, podle kterých státy musí respektovat rozhodnutí jiných států.

V současné době homosexuálům umožňuje uzavřít manželství 36 z 50 amerických států a také Washington, který má v rámci USA status federálního distriktu.

Tažení homosexuálů v USA za rovnoprávnost trvá desítky let. Prvním americkým státem, který manželství osob stejného pohlaví legalizoval, byl Massachusetts. Nynější nejvyšší americký představitel Barack Obama je podle Reuters prvním americkým prezidentem, který otevřeně podpořil práva gayů a lesb.