Oba politici během ní poukázali na diplomatický pokrok během sobotního jednání o Sýrii ve Vídni, kde se státy včetně Spojených států a Ruska dohodly na cestovní mapě k novým syrským volbám. Obama a Putin se dnes shodli na nutnosti politického přechodu v Sýrii vedeného samotnými Syřany, kterému budou předcházet rozhovory mezi režimem a opozicí zprostředkované OSN a příměří, uvedl také činitel Bílého domu.

Podle něj Obama uvítal úsilí všech zemí proti Islámskému státu (IS), ale také zdůraznil, že ruské vojenské operace v Sýrii by se měly soustředit právě na IS. Západní státy tvrdí, že Rusko se ve svých náletech soustředí nejen na IS, ale i na další odpůrce režimu Damašku, včetně skupin umírněné opozice.

Putinův poradce Jurij Ušakov po schůzce podle ruských médií řekl, že „strategické cíle v boji proti IS jsou (mezi oběma státy) velmi podobné, ale rozdíly jsou v taktice".

Vztahy mezi Ruskem a USA – i mezi oběma prezidenty – jsou delší donu napjaté a dnešní schůzka byla jedním z mála přímých setkání obou politiků v posledních letech.

Obama také zdůraznil podporu mírovým dohodám z běloruského Minsku, které se týkají konfliktu na východní Ukrajině, a vyzval ke stažení těžkých zbraní z fronty.