Po zastávkách ve Wisconsinu a Ohiu zakončil svou kampaň v Des Moines v Iowě, kde vítězství v roce 2008 v tehdejších demokratických primárkách zahájilo jeho tažení do Bílého domu. „Ještě jednou jsem přijel do Iowy, abych vás požádal o hlas. Přišel jsem vás požádat, abyste mi pomohli dokončit, co jsme začali. Protože právě tady naše hnutí změny začalo," řekl asi 20.000 příznivců.

Obvykle vždy vyrovnaný Obama byl na závěr vystoupení nezvykle emotivní. Když děkoval lidem, kteří mu v kampani pomáhali, zlomil se mu hlas a z obličeje si setřel slzy.

Romney přinese změnu

Mitt Romney uzavřel den po mítincích ve Floridě, Virginii a Ohiu na shromáždění v New Hampshire, kde letos vyhrál republikánské primárky a vrátil se do hry o republikánskou kandidaturu. „Jsme den od nového začátku," řekl asi 12.000 stoupenců a přislíbil přinést změnu, o které Obama prý jen mluvil.

Romneyho volební štáb v pondělí oznámil, že oproti původním plánům kandidát ještě dnes navštíví Cleveleand v Ohiu a Pittsburgh v Pensylvánii poté, co odvolí doma v Massachusetts. Chce prý poděkovat dobrovolníkům a vyzvat občany, aby šli volit. Podle listu The Washington Post je rozhodnutí projevem buď sebedůvěry, nebo obav.

Při minulých volbách v roce 2008 Obama vedl kampaň v den voleb v Indianě a jeho soupeř John McCain v Coloradu a Novém Mexiku.

Rozhodující státy

Obama, který volil už v říjnu, stráví dnešek doma v Chicagu. Jeho mluvčí řekla, že nepovede kampaň, ale v televizních a rozhlasových rozhovorech z domova se bude snažit oslovit voliče v rozhodujících státech.

I když průzkumy ukazují nadále na velmi vyrovnaný souboj, dynamika průzkumů se v posledních dnech zdá přiklánět k Obamovi. Analytik listu The New York Times Nate Silver napsal, že tento vývoj oslabuje Romneyho šance.

Zatímco Romneyho vzestup vyvrcholil v polovině října, nyní získává Obama, napsal Silver. Ve 12 celostátních průzkumech vedl Obama v pondělí v průměru o 1,6 procentního bodu. Důležitější ale je, že získal 1,5 bodu ve srovnání s minulým vydáním stejných průzkumů, dodal Silver.

Například dle průzkumu institutu Ipsos vydaného v pondělí vedl Obama 48 ku 46 procentům a v anketě listu The Washington Post a televize ABC News 50 ku 47 procentům, tedy o největší rozdíl v tomto průzkumu od července. Romney naopak vede o bod v anketě Rasmussen Reports a v průzkumu Gallupova ústavu. Proti minulému Gallupovu průzkumu si ale Obama polepšil o čtyři body.

Všichni volitelé

V amerických volbách se nicméně hlasy nesčítají dohromady z celé země, ale v jednotlivých státech. Vítězný kandidát získá všechny volitele státu, kterých je tolik, kolik má stát senátorů a kongresmanů, což zhruba odpovídá počtu obyvatel. Ke vstupu do Bílého domu je zapotřebí 270 volitelů.

Ve většině států má jeden z kandidátů tak jasný náskok, že se v nich kampaň prakticky v posledních týdnech nevedla. Obama i Romney se proto soustředili právě na zhruba desítku vyrovnaných států, z nichž největší roli zřejmě budou hrát Ohio, Florida a Virginie.

Právě v Ohiu, které je pro Romneyho k vítězství prakticky nezbytné, vedl Obama podle pondělního průzkumu Ipsos o čtyři procentní body. Další čtyři průzkumy ukazovaly v pondělí v Ohiu jednu remízu, dvakrát jednobodový Obamův náskok a v jednom případě prezidentovo vedení o pět procent.

Další ankety

Ve Virginii má Obama podle Ipsos těsný dvouprocentní náskok, v Coloradu jednoprocentní a na Floridě vede o jeden bod Romney. Toto rozdělení sil v zásadě podporují i další ankety, s výjimkou průzkumu InsiderAdvantage, podle něhož Romney na Floridě vede o pět procent.

Jak se situace na úrovni států vyvíjí, Obama by mohl směřovat ke znovuzvolení, zčásti kvůli svému vedení v Ohiu, uvedla Julia Clarková z Ipsos.

Kromě prezidenta budou Američané volit v některých státech guvernéry, poslance státních legislativních shromáždění a především se budou souběžně konat i volby do Kongresu. Obměňovat se bude třetina Senátu a celá Sněmovna reprezentantů. Podle amerických médií se zdá, že si demokraté udrží většinu v Senátu a republikáni ve Sněmovně reprezentantů, takže kterýkoliv vítězný prezidentský kandidát se bude muset zřejmě potýkat s rozděleným Kongresem.