Spokojenost s Obamou nyní vyslovilo 47 procent dotázaných, což je zhruba stejně jako začátkem letošního roku. Minulý měsíc to bylo o tři procentní body víc.

Lidí, kteří si myslí, že země jde špatným směrem, bylo nyní 69 procent, o šest procentních bodů víc než minulý měsíc. Největší propad prý zaznamenal Obama mezi nezávislými voliči, kteří by pro jeho znovuzvolení v listopadových volbách mohli mít zásadní roli. Přízeň jich nynější hlavě státu vyjádřilo 35 procent oproti dřívějším 48 procentům.

Obama tak podle Reuters smazal část sedmiprocentního náskoku, který měl v květnu před republikánským rivalem Mittem Romneym. Bývalý guvernér státu Massachusetts má nyní necelých pět měsíců před prezidentskými volbami přízeň 45 voličů po celých Spojených státech. Minulý měsíc to bylo 44 procent.

Ekonomické důvody

Za propadem popularity šéfa Bílého domu stojí obavy o výkon americké ekonomiky. V květnu v ní vzniklo pouze 69.000 pracovních míst, což bylo nejméně od loňského května a mnohem méně, než se čekalo. Zpráva amerického ministerstva práce podle ekonomů naznačovala, že oživení největší světové ekonomiky se zadrhává.

Telefonický průzkum se uskutečnil od čtvrtka do neděle. Někteří voliči tak mohli mít v paměti páteční Obamovo vyjádření o tom, že soukromému sektoru se vede dobře. Prezident se k němu později vrátil a řekl, že je zřejmé, že ekonomice se dobře nevede. Romney a Obamovi kritikové ale označili Obamův výrok za důkaz, že prezident se vzdálil průměrným Američanům.