Rozmanitost v USA "není hrozbou pro to, kdo jsme", prohlásila Obamová v Bílém domě, kde byli tradičně vyhlašováni nejlepší školní poradci uplynulého roku. Před studenty a učiteli rovněž zdůraznila, že imigranti "jsou součástí hrdé tradice, která z nás učinila nejlepší zemí na světě".

"Nenechte nikoho, aby vás donutil myslet si, že na vás nezáleží nebo že pro vás není místo v americké historii. Není tomu tak," nechala se slyšet Obamová. "Chtěla bych, abyste vy, mladí lidé, věděli, že tato země patří vám, vám všem, bez ohledu na to, z jakého společenského prostředí pocházíte," dodala v emotivní řeči, kdy se jí často třásl hlas a měla slzy v očích.

Čtěte také: Zima: V Polsku umírají lidé, Moskva zažila nejmrazivější noc, Bospor stojí

Trump v průběhu předvolební kampaně svými výroky o imigrantech mnohokrát šokoval. Slíbil například, že na hranicích s Mexikem vybuduje zeď, aby zabránil nelegální imigraci z Mexika, a rovněž se zavázal vyhostit miliony přistěhovalců bez dokladů. Později upřesnil, že se v první řadě chce zaměřit na deportaci kriminálních živlů z řad imigrantů, které odhaduje na dva až tři miliony.

Páteční projev byl posledním veřejným vystoupením Michelle Obamové předtím, než spolu se svým manželem opustí za 14 dní Bílý dům. Jak uvedla, být první dámou pro ni bylo "největší ctí jejího života". Mladé lidi ve své řeči rovněž vyzvala, aby tvrdě pracovali a snažili se získat dobré vzdělání. Díky tomu je podle ní všechno možné, "třeba i stát se prezidentem".

Přečtěte si: Miliardář pomáhá dívkám uneseným Boko Haram