Demonstrace proti uprchlíkům z Calais se dnes konaly například v obci Pierrefeu na jihovýchodě Francie. Několik stovek lidí, včetně starosty, protestovalo proti návrhu vlády umístit migranty do nepoužívané části psychiatrické kliniky.

Menší vlastní demonstraci v Pierrefeu uspořádali levicoví aktivisté, kteří naopak migranty vítají. Četníci dohlíželi na pořádek, zasahovat ale nemuseli. Protiimigrantskou demonstraci plánuje dnes v téže obci ještě strana Národní fronta (FN).

FN uspořádala dnes protest proti migrantům v zemi také v obci Forges-les-Bains nedaleko Paříže. Asi dvě stě lidí tam prošlo městem, aby vyjádřilo nesouhlas s přijetím čtyřicítky afghánských migrantů z Calais.

Přítomnost migrantů u města Calais a v blízkosti vjezdu do tunelu pod Lamanšským průlivem vedla v minulosti k řadě protestů místních obyvatel i řidičů kamionů. Uprchlíci, jichž tam žilo v provizorních podmínkách až 10.000, se snažili dostat do Británie i tak, že házeli kamionům do cesty různé překážky, aby na ně mohli naskočit.

Migranti do Evropy proudí z Afriky nyní zejména přes Středozemní moře a Itálii. Dnes zachránila řecká pobřežní stráž z neovladatelné lodi 131 migrantů u jihozápadního cípu Řecka.

V Řecku je více než 60.000 běženců, kteří se tam nahromadili po uzavření hranic zeměmi na takzvané balkánské trase letos na jaře. Asi 13.000 migrantů se tísní na řeckých ostrovech v Egejském moři, kapacita jejich uprchlických zařízení je přitom jen asi 7400 osob.

Přeplněnost zařízení na ostrovech vede k růstu napětí a střetům. Například dnes ráno napadli tři migranti na ostrově Chios hasiče, kteří tam přijeli hasit požár. Oheň, jehož příčina zatím podle DPA není jasná, zničil několik bungalovů.