"Pokud do 31. prosince nedosáhneme hranice jednoho milionu (předaných bytů), oholím si knír jako formu trestu, aby každý věděl, že jsme cíl nesplnili," uvedl Maduro na čtvrteční ceremonii, při níž předal novým obyvatelům 2520 sociálních bytů v komplexu pojmenovaném po bývalém prezidentovi Hugovi Chávezovi. "Můj knír je ve tvých rukou," pronesl Maduro při slavnosti směrem k ministrovi pro výstavbu.

Vládní program bytové výstavby má za cíl poskytnout nové ubytování rodinám, které o střechu nad hlavou přišly při záplavách v roce 2010. Chávez slíbil postavit tři miliony nových bytů do roku 2013. Dosud se ale podařilo dokončit pouze 800.000 z nich.

Chce získat přízeň

Maduro zdaleka nedosahuje obliby svého charismatického předchůdce Huga Cháveze, který podlehl rakovině v březnu 2013. Podle agentury AP se ale právě podobnými humornými gesty snaží získat přízeň Venezuelanů. Pro mnohé z nich je Madurův knír symbolem jeho původu: před vstupem do politiky byl nynější prezident řidičem autobusu.

Snaha přilákat pozornost k programu sociální výstavby může však souviset i s nadcházejícími parlamentními volbami, které by se měly konat 6. prosince. Venezuela se v současnosti potýká s hospodářskou krizí, kterou letos zostřil pokles cen ropy. V zemi panuje nedostatek různého zboží, lidé se musejí vyrovnávat s následky inflace a s propadem kurzu měny.