"Počet zabitých policistů je 16, dva z nich podlehli zraněním v nemocnici," uvedl mluvčí ugandské policie. "Bylo zabito 46 strážců krále," dodal. Stovky lidí utrpěly zranění.

Boj mezi policisty a ochrankou krále Mumbereho, který je kritikem ugandské vlády, začal v sobotu, když ozbrojenci napadli policejní stanici. Podle policistů šlo o separatisty, kteří chtějí dosáhnout založení vlastního státu.

Vládní jednotky pak obklíčily královský palác v domnění, že útočníci se v něm ukrývají. Mumbere jakékoli spojení s útokem odmítl. Policisté krále zadrželi a vzali do vazby s podezřením, že se podílel na rozpoutání násilností a podporuje separatisty. Dnes byl propuštěn na kauci, podle zpravodajského serveru BBC mu ale hrozí obvinění z velezrady, pokud se podezření potvrdí. V sídle Mumbereho policisté zabavili mačety, kopí a zápalné lahve.

V Ugandě je několik kmenových králů, kteří mají víceméně ceremoniální roli a pouze nevelké regionální pravomoci. Mumbere stojí v čele království Rwenzururu a vládne kmenu Bakonzo. Část Mumbereho příznivců usiluje o odtržení od Ugandy a vytvoření vlastního státu - republiky Yiira. Někteří z povstalců si vysoko v horách Rwenzori zřídili vojenské tábory, kde údajně ustavili i malou vládu. Dokonce prý vybírají daně od lidí žijících na území, které mají pod svou kontrolou.

Prezident Yoweri Museveni uznal existenci království Rwenzururu v roce 2009. Mezi místní populací však přetrvává pocit, že centrální vláda komunitu utlačuje.