Výlet do francouzského Cannes možná rozhodne únorové slovenské parlamentní volby a vyřeší tajenku, která z opozičních stran se postaví do čela nové slovenské vlády. Igor Matovič (viz foto) ve společnosti několika straníků se před pár dny v péřových bundách vydal do jedné z luxusních čtvrtí Cannes, kde si pořídil obří vilu bývalý ministr financí ve vládě Směru Roberta Fica Ján Počiatek.

Dnes už ale zase na východě Polska slyšíte ukrajinštinu podobně často, jako v Praze slovenštinu. A místní směnárny tu polské zloté na ukrajinské hřivny mění ve slušném kurzu.
Do Haliče se zase vracejí Ukrajinci. Nyní nastálo

„Jsme v ulici, kde domy stojí v pohodě dvacet, třicet, sto milionů eur,“ říká Matovič na půlhodinovém videu, které na kanálu Youtube vidělo sto padesát tisíc lidí. A pokračuje, že ve čtvrti, kde bydlí nejbohatší lidé Francie a světa, si bývalý ministr „za peníze, které si nemohl legálně nikdy vydělat“, koupil „haciedu“. Video končí slibem voličům: „Porazíme mafii“. Na vchod do Počiatkovy vily nalepili: „Majetek Slovenské republiky“.

Matovič je všude

Díky podobným drsným vystoupením proti dosud vládnoucímu Směru se podařilo OLaNO získat víc voličů než jiným stranám. Do čela opozičních demokratických stran se dostalo OLaNO už v několika průzkumech a podle odborníků jde o jasný trend. Nejnovější průzkum agentury AKO dává Matovičově straně 13,5 procenta hlasů, zatímco Za lidí exprezidenta Andreje Kisky má 9,5 % a dvojkoalice Progresivní Slovensko a Spolu mají 8,7 %. Vede sice Směr Roberta Fica se 17 %, ale k sestavení většinové vlády nemá dost hlasů. A to ani kdyby získal pro kabinet tichou podporu neofašistické Lidové strany – Naše Slovensko.

Šéfka německé CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová
Nástupkyně Merkelové končí. Krampová-Karrenbauerová nepovede CDU do voleb

„Hlavním důvodem úspěchu Matoviče je to, že je prostě teď doslova všude vidět,“ říká politolog Grigorij Mesežnikov. „Druhým plusem je, že se mu tentokrát podařilo získat na kandidátku několik skutečně zajímavých a respektovaných osobností,“ dodává Mesežnikov.

Druhou otázkou je, zda impulzivní Matovič, který nyní například sestavuje program na základě internetové ankety voličů, může být premiérem. „Já si Matoviče dovedu představit jako zábavného šéfa parlamentu, ale jako premiéra, to opravdu ne,“ uvádí i Mesežnikov. OLaNO ale na postu premiéra pro svou stranu trvá.