"Pochopitelně jsme zvláštní pozornost věnovali novým okolnostem, jež vznikly v souvislosti s oznámením Spojených států, že stahují své vojáky," řekl Lavrov.

Ministr zahraničí Velké Británie Jeremy Hunt.
Trump vidí svět černobíle, rýpl si britský ministr zahraničí. IS není poražen

"Bylo dosaženo dohody o tom, že vojenští představitelé Ruska a Turecka… budou pokračovat v koordinování svých kroků v nových podmínkách se zaměřením na úplné vykořenění teroristické hrozby v Sýrii," dodal.

Çavuşoglu po schůzce v ruské metropoli mimo jiné řekl, že Turecko má v úmyslu pokračovat v působení v Sýrii v těsné spolupráci s Ruskem a Íránem. Uvedl rovněž, že Moskva a Ankara se shodují v názoru, že je nezbytné zlikvidovat všechny teroristické organizace v Sýrii.

Kurdské milice v boji proti IS - ilustrační foto.
Kurdové žádají Asada o pomoc. Bojí se v Sýrii invaze turecké armády

Lavrov mimo jiné také sdělil, že Rusko a Turecko při dnešním jednání potvrdily respektování územní celistvosti Sýrie. Obě strany zdůraznily, že vše se bude provádět v přísném souladu s příslušnou rezolucí Rady bezpečnosti OSN, včetně bezpodmínečného respektování svrchovanosti a územní celistvosti Sýrie, řekl šéf ruské diplomacie.

Stažení Američanů vyvolalo kritiku

Překvapivé rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie oznámil americký prezident Donald Trump několik dní před Vánoci. Podle Trumpa byl Islámský stát v oblasti poražen a americká přítomnost zde již není třeba. Stahování vojáků, kterých je podle CNN asi 2600, by mělo zabrat několik měsíců.

Americký ministr obrany Jim Mattis
Je rozhodnuto. Mattis podepsal odchod amerických vojáků ze Sýrie

V reakci na Trumpovo rozhodnutí rezignoval americký ministr obrany James Mattis. Americký prezident se pak stal terčem ostré kritiky nejen ze strany západních spojenců, podle kterých Islámský stát stále poražen nebyl. Francie a Velká Británie již deklarovaly, že chtějí v Sýrii působit i nadále.

Negativně ho vnímají i syrské kurdské milice YPG, kteé ovládají rozsáhlé oblasti na severu a východě Sýrie. Kurdové vnímají odchod Američanů, se kterými spolupracovali, jako zradu a obávají se, že se je pokusí Turecko vyhladit. 

Ankara považuje YPG za odnož zakázané kurdské Strany práce (PKK) a označuje ji za teroristickou organizaci. Kurdové již požádali o pomoc syrského prezidenta Bašára Asada, aby je ochránil před plánovanou tureckou ofenzívou. 

Američtí vojáci
Američtí vojáci opustí Sýrii. Donald Trump ohlásil porážku Islámského státu