Většinu mrtvým má na svědomí požár Camp, který pohltil město Paradise zhruba 145 kilometrů severně od Sacramenta. Podle mluvčího kalifornského úřadu lesnictví a protipožární ochrany Scotta Macleana zatím nejsou jasné okolnosti úmrtí a spálená těla bude těžké identifikovat. Úřady stále pohřešují 35 lidí. Není však jasné, zda někteří z nich nejsou mezi nalezenými těly.

V americké Kalifornii řádí ničivé požáry
Požár v Kalifornii zachvátil luxusní domy v Malibu. Na severu umírali lidé

V severokalifornském městě lehlo popelem na 6700 domů a podniků, což je nejvíce v historii Kalifornie. Počet mrtvých, který podle úřadů může i nadále stoupat, dělá z požáru Camp, který se rozrostl již na území o rozloze 405 kilometrů čtverečních, jeden z nejvražednějších. Více obětí si plameny vyžádaly pouze v letech 1933 a 1991.

„Část těl jsme objevili uvnitř nebo v blízkosti spálených automobilů,“ uvedla v tiskovém prohlášení policie. Evakuaci města Paradise komplikoval dopravní kolaps a plameny se šířily takovou rychlostí, že lidé museli z města prchat pěšky.

Malibu hlásí první mrtvé

Požár Woolsey na jihu Kalifornie přes noc zdvojnásobil svou velikost a rozrostl se na 335 kilometrů čtverečních. „Naši požárníci čelí extrémně obtížným podmínkám, které podle svých slov nikdy v životě neviděli,“ uvedl šéf hasičů okresu Los Angeles Daryl Osby.

V přímořském letovisku Malibu plameny zničily nejméně 177 domů a záchranáři v ohořelých troskách objevili nejméně dvě lidská těla. „Není dosud jasné, zda tito lidé zemřeli v plamenech, nebo byla příčina jiná,“ sdělilo reportérům oddělení šerifa okresu Los Angeles.

Požár zachvátil i okolí jihokalifornského Malibu
Oheň se v Kalifornii rychle šíří. Úřady evakuovaly letovisko Malibu

Úřady nařídily evakuaci všech obyvatel Malibu a části sousedního Calabasas. Domovy musely opustit i některé americké celebrity včetně zpěvačky Lady Gaga nebo televizní hvězdy Kim Kardashianové. Ta na svém twitteru uvedla, že plameny poškodily dům, ve kterém žije se svým manželem, rapperem Kanye Westem.

Během soboty se plameny nebezpečně přiblížily k soukromé univerzitě Malibu's Pepperdine, kde studuje 7700 studentů. Část z nich zůstává v nouzovém příbytku v budově hlavního campusu. Protipožární jednotky podle agentury Reuters školu ujistily, že univerzitní budovy jsou postaveny tak, aby plamenům odolaly.

Trump viní lesní správu

K řádění živlů na západním pobřeží Spojených států se vyjádřil i americký prezident Donald Trump, podle kterého nese vinu za rozsáhlé škody i lidské životy „hrubě špatné hospodaření lesní správy“.

„Pro tyto masivní, vražedné a drahé lesní požáry v Kalifornii neexistuje jiný důvod, než ubohá lesní správa,“ napsal na svém twitteru. Kalifornským úřadům pohrozil zastavením financování a uvedl, že by stát Kalifornie měl dělat víc pro to, aby z lesů odstranil popadané stromy a další odpad, který přispívá k rozrůstání plamenů.

Kalifornie se však brání. Požáry podle tamních představitelů zavinily klimatické změny a velká část spálených oblastí leží na půdě spravované federálními úřady. „Naše pozornost patří obyvatelům Kalifornie, které oheň zasáhl, záchranářům a hasičům, kteří pracují bez přestávky aby ochránily majetek a životy lidí, ne hloupým a neinformovaným tweetům prezidenta Trumpa,“ řekl mluvčí kalifornského guvernéra Jerryho Browna Evan Westrub.

Sever Kalifornie zachvátil rozsáhlý požár
Sever Kalifornie zachvátil ničivý požár. Desetitisíce lidí musely uprchnout