Kniha z roku 2010 obsahuje dvanáct kapitol plných důležitých rad, od striktně bezpečnostních opatření až po návody, jak se správně holit, oblékat a vonět.

Džihádistům například říká, že nemají používat muslimské těžké parfémy, ale běžnou kolínskou s alkoholem, ačkoli se tím dopouštějí strašlivého přečinu vůči Koránu. Příručka upozorňuje také na řadu zjevných věcí, když říká, že by s sebou neměli nosit modlitební kobereček nebo kompas ukazující na Mekku.

Potenciálním teroristům také doporučuje počítačový software, jehož pomocí mohou kódovat svou internetovou komunikaci. Je důležité si taky pohlídat, aby jména ve falešných pasech seděla, neboť „řada bratrů byla chycena právě proto".

Oblékání západním způsobem

Měli by se také vyhýbat mešitám. Obecně se doporučuje, aby se hladce oholili a snažili se za každých okolností vypadat jako „běžní turisté". Také vnitřek svého domu by měli zařídit, aby vypadal neislámsky, ačkoli si autor příručky Abú Ubajda Abdulláh al-Adam uvědomuje, že to je nadmíru složité. Aby džihádisté v zemi nevěřících lépe zapadli, mají se také oblékat západním způsobem. „Když si vezmete žlutou nebo červenou košili k černým kalhotám, vyvoláte podezření, že neznáte západní způsob oblékání," varuje kniha.

S oblékáním je třeba postupovat vůbec opatrně, neboť řada džihádistů neodolala a pořídila si okamžitě nové šaty od hlavy až k patě, čímž logicky přitahovala pozornost.

Ačkoli příručka na řadě míst působí až úsměvně, například britský premiér David Cameron bere džihádismus velmi vážně, jen ve Velké Británii se loni podařilo zmařit nejméně sedm útoků. Příčinou je podle serveru Daily Telegraph většinou právě neopatrnost teroristů při jejich přípravě.