Úřady mimo město Wu-chan, které je ohniskem epidemie, zavřely školy a továrny, zablokovaly silnice a železniční spojení, zakázaly veřejné akce a izolovaly obytné bloky. Podle prezidenta ale nebyly některé tyto kroky praktické a vyvolaly u veřejnosti strach.

Zdravotníci ošetřují pacienty s koronavirem
Koronavirus si vyžádal přes tisíc životů. Kritika čínských úřadů roste

Epidemie koronaviru by podle místopředsedy vládní výzkumné organizace nazvané Národní institut pro finance a rozvoj mohlo snížit letošní růst čínské ekonomiky až o celý procentní bod. Místopředseda Ceng Kang také porovnal současnou krizi s epidemií SARS z roku 2003, kdy růst čínské ekonomiky v jednom čtvrtletí klesl přibližně o dva procentní body.

Podle vládního analytika by dopady koronaviru nemusely být z dlouhodobého hlediska závažné, pokud se epidemii podaří včas zastavit. Varoval ale před krátkodobým vlivem, především pak na sektor služeb a na malé podniky. Ty by mohly rychle zbankrotovat, což by se negativně projevilo na nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí, uvedl Ceng v listu 21st Century Business Herald.

Zásadní test čínského systému

Čínská státní tisková agentura Nová Čína označila epidemii koronaviru za "zásadní test čínského systému a schopnosti správních orgánů". Ve zprávě o zasedání politbyra komunistické strany uvedla, že "stranické výbory a vlády všech úrovní byly vyzvány, aby letos dosáhly cílů hospodářského a sociálního rozvoje".

Úřady v Hongkongu pustily z karantény 3600 cestujících a 1800 členů posádky z obří výletní lodi World Dream.
Úřady v Hongkongu pustily z karantény lidi z obří výletní lodi. Virus nezjistily

V Číně se v pondělí mnozí lidé vrátili do práce po novoročních dovolených, které vláda prodloužila o deset dní. Podle agentury Reuters byl však ranní provoz slabší, než bývá obvyklé, a četné továrny zůstaly zavřené.

Evropské akcie navzdory koronaviru vystoupily na rekord

K dnešnímu růstu evropských burz přispěl i příznivý vývoj na akciovém trhu ve Spojených státech, kde se indexy S&P 500 a Nasdaq Composite v pondělí vyšplhaly na další rekordy. V Evropě dnes posilují zejména akcie těžařských společností, které podpořil růst cen komodit.

Plakát ve stanici metra v jihokorejském Soulu informuje o prevenci před koronavirem.
Boj s koronavirem maří konspirační teorie a dezinformace, říká šéf WHO

Hlavní index německých akcií DAX si krátce po zahájení obchodování připisoval zhruba 0,9 procenta na 13 616 bodů. Nacházel se tak nedaleko od svého maxima v blízkosti 13 640 bodů z letošního ledna.