Mursího nabídka nepředstavuje základ „skutečného a vážného dialogu", citovala agentura AFP z prohlášení NSF, která sdružuje několik levicových a liberáních stran, jež stojí v opozici vůči prezidentovi vzešlému z řad Muslimského bratrstva. V prohlášení je znovu obsažen i požadavek, aby Mursí zrušil dekret z 22. listopadu, jímž si přisvojil rozsáhlé pravomoci, a referendum o kontroverzním návrhu ústavy stanovené na 15. prosince.

Prezident ve čtvrtek večer v televizním projevu k národu vyjádřil lítost nad oběťmi nepokojů v Egyptě. Současnou politickou krizi chce řešit dialogem, který má začít v sobotu. Hájil přitom dekret, jímž si přisvojil neústavní pravomoci. Řekl, že tím chtěl pouze chránit proces, v němž právě vzniká nová ústava a který má skončit referendem vypsaným na 15. prosince. Žádné konkrétní návrhy k řešení krize ale projev neobsahoval.

Katastrofální situace

Podle NSF prezidentův čtvrteční projev „zklamal naděje většiny egyptského lidu" a „šel proti opakovaným požadavkům na konsensuální řešení v zájmu vyvedení Egypta ze současné katastrofální situace". „Prezident absolutně ignoroval fakt, že právě jeho stoupenci zaútočili na pokojné demonstranty před prezidentským palácem," uvádí se v prohlášení Fronty.

S prezidentem Mursím se ve čtvrtek telefonicky spojil šéf Bílého domu Barack Obama, aby vyjádřil „hluboké znepokojení" nad smrtí lidí protestujících proti vládě Muslimského bratrstva. Obama podle mluvčího Bílého domu vyjádřil názor, že obě znesvářené strany by měly zahájit dialog bez předběžných podmínek.

„Všichni političtí vůdcové Egypta by měli dát svým stoupencům najevo, že násilí je nepřijatelné," řekl Obama Mursímu. Přivítal výzvu egyptského prezidenta k dialogu, ale upozornil, že podobný dialog by se měl vést bez předběžných podmínek. „Stejné stanovisko by měli zaujmout i představitelé opozice," konstatoval prezident.

Přepis ústavy

Opozice po Mursím žádala, aby svůj dekret zrušil, referendum odvolal a ústavu přepsal. Podle islamistů je ale dekret nezbytný k tomu, aby egyptská justice s kořeny v Mubarakově éře nesabotovala reformy.

Po Mursího čtvrtečním projevu zaútočil dav demonstrantů na káhirskou centrálu strany Muslimské bratrstvo a zapálil ji. K podobným útokům došlo podle zpráv médií i v jiných městech. Několik tisíc lidí se shromáždilo nedaleko prezidentského paláce v Káhiře a v urážlivém gestu kynuli prezidentovi botami. „Neodejdeme, ať odejde on," skandovali demonstranti.

Dnešní demonstrace se mají uskutečnit po tradičních pátečních modlitbách. Lidé jsou vyzýváni, aby se shromažďovali u mešit a na náměstích a pochodovali ulicemi.