Uvedla to organizace Human Rights Watch (HRW), podle jejíchž informací povstalci v některých místech zapálili domy obývané Kaddáfího příznivci.

Opoziční jednotky od února, kdy v Libyi boje začaly, ovládly většinu provincií na východě, drží rovněž pobřežní město Misurátu a většinu západolibyjského pohoří Džabal Nafúsa.

HRW nicméně zároveň tvrdí, že Kaddáfího jednotky si počínají ještě hůř než rebelové. Střílejí prý bez rozdílu na civilisty a zaminovávají území.
Organizace vyzvala velitele opozičních sil, aby připravili své podřízené na to, že ponesou odpovědnost za poškozování soukromého majetku. "Opoziční síly jsou povinny v oblastech, jež kontrolují, chránit civilisty a jejich majetek tak, aby se lidé cítili být v bezpečí," řekl Joe Stork, který se v HRW věnuje oblasti Blízkého východu a severní Afriky.

Nejde o běžnou praxi

Jeden z povstaleckých velitelů připustil, že se bojovníci někde dopustili násilností, ale není to prý běžná praxe.
Situace na bojišti se dostala do mrtvého bodu, což podle amerických tajných služeb citovaných agenturou AP umožňuje vytvářet tlak na Kaddáfího. Jeho jednotky prý začínají pociťovat nedostatek pohonných hmot, režimu docházejí finance a morálka jeho žoldáků a vojáků se horší.

Problémy s dodávkami mají také povstalci, ale je úspěch, že kontrolují Nafúsu a že přerušili důležitý ropovod, který dodává ropu do klíčové rafinerie v západolibyjské Závíji.

Nedostatek hotovosti prý Kaddáfí začal pociťovat, když mu začátkem července Turecko uzavřelo přístup k milionům dolarům uloženým v jedné turecko-libyjské bance. Kaddáfí prý už rozesílá dlužníkům dopisy se žádostí, aby splatili dluhy.
Francie naznačila, že Kaddáfí je připraven vzdát se moci a že s ní v tomto smyslu vyjednávají jeho vyslanci. Jak vážný je tento záměr a jak důvěryhodní jsou emisaři, není moc jasné.

Pole AP je opozice plně zaměstnaná snahou udržet dobyté území a nezbývá jí čas spravovat ho. Tripolis varoval, že východu Libye bude zastavena dodávka vody, jestliže nebude uzavřeno příměří a nebude moci být provedena údržba zařízení, které přečerpává vodu ze studní v poušti. Je na ní závislých 70 procent libyjského území. Opozice ve svém sídle v Benghází popírá, že hrozí problémy s vodou.