„Evropská unie by neměla uvažovat o žádné formě sankcí vůči Polsku, neboť by to vyžadovalo jednomyslnost a Maďarsko nikdy žádnou formu sankcí vůči Polsku nepodpoří," uvedl Orbán.

Polsko čelí v posledních týdnech silné kritice Evropské unie kvůli sporné novele zákona o veřejnoprávních médiích, kterou ve čtvrtek podepsal prezident Andrzej Duda. Změny umožní nové vládě dosazovat do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu své lidi.

Prohlášení maďarského premiéra přišlo jen dva dny poté, co se Orbán v polském horském penzionu v Niedzici neformálně setkal s předsedou polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským. Obsah jednání politici nezveřejnili. Agentura Reuters schůzku označila za zjevnou snahu posílit euroskeptické spojenectví ve střední Evropě.

Mediální zákon

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek uvedl, že nečeká, že změny polských zákonů o médiích a ústavním soudu povedou k opatřením ze strany Evropské unie. „Nedramatizujme to příliš. Je to důležitá věc, ale musíme mít přátelské a dobré vztahy s Polskem. Jsme konstruktivní, do Polska se netrefujeme," prohlásil Juncker v Amsterodamu.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas dnes potvrdil, že komise ve středu večer dostala z Varšavy dopis s odpověďmi na otázky, které v souvislosti s mediálním zákonem poslal v prosinci místopředseda EK Frans Timmermans. Podrobnosti mluvčí Margaritis Schinas neuvedl. Komise se bude právní situací v Polsku zabývat 13. ledna.

Podle sedmého článku evropské smlouvy v případě, že některý stát závažně a trvale porušuje základní hodnoty EU, mohou ostatní členské země rozhodnout o pozastavení některých jeho práv v unii, včetně práva hlasovat. Takové rozhodnutí by ale v polském případě mohlo přijít až po několika fázích jednání mezi komisí a Varšavou. O případném opatření se hlasuje kvalifikovanou většinou, nikoli jednomyslně.

Obranná linie

Orbán se v rozhlasovém rozhovoru vyjádřil rovněž k migrační krizi. Brusel by měl podle něj vybudovat novou „obrannou linii" na severní hranici Řecka. Dohoda unie s Tureckem uzavřená na konci listopadu, která má zbrzdit přílivu migrantů z Blízkého východu do Evropy, podle něj nebude k zastavení migrační vlny stačit.

„Myslím, že další obranná linie, kterou musíme vybudovat, leží na severní hranici Řecka," uvedl Orbán. K dalším opatření v boji s migrací by podle něj mělo patřit přijetí Bulharska do schengenského prostoru a zaslání finanční podpory Makedonii na zajištění ochrany hranic. „Nemyslím si, že dohoda s Tureckem bude sama o sobě stačit," dodal.

Maďarsko loni zastavilo přiliv migrantů do země přes takzvanou balkánskou stezku výstavbou hraničního plotu. Migranti následně zvolili cestu na západ Evropy přes Chorvatsko a Slovinsko.