Salvini je totiž jako šéf pravicové Ligy a ministr vnitra považován společně s předsedou Hnutí pěti hvězd, Luigem di Maio, za faktického lídra Itálie. O návštěvě Babiše tak většina italských i světových médií informovala až na druhém místě. Z Babišovo návštěvy rovněž nevznikla žádná formální dohoda.

Schůzce Salviniho s Orbánem dal přednost před Babišovou návštěvou Říma i britský list The Guardian. Na druhém místě o ní informovaly i italské noviny La Repubblica.

Andrej Babiš a italský premiér Giuseppe Conte
Nepřijmeme ani jednoho migranta, připomněl Babiš Contemu v Římě

Populistické duo se shodlo na vytvoření nové aliance, která hodlá změnit způsob, jak se EU vyrovnává s problémem migrace, uvádí německá stanice Deutsche Welle s odvoláním na italský list La Stampa. 

Oba odpůrci migrace si libovali ve vytvoření panevropské antimigrační aliance, která bude zabraňovat migraci do Evropy z Afriky a Blízkého východu. Pro volby do Evropského parlamentu pak chtějí vytvořit velkou koalici euroskeptiků, která by zahnala socialisty a levici do opozice. Podle nich by pak europarlament i Evropská komise měly úplně jiné složení a mohly by se reformovat dle představ populistů.

Na moři a na souši

„Maďarsko dokázalo, že migranti mohou být zastaveni na souši. Itálie nyní musí prokázat, že mohou být zastaveni také na moři,“ prohlásil Orbán. „Bezpečnost Evropy závisí na vašem úspěchu,“ dodal.

Andrej Babiš se sochou Jana Amose Komenského, kterou chce věnovat Itálii.
Babiš nabídl Itálii sochu Komenského, ta ale patří českému státu

Proti návštěvě maďarského populisty protestovala v Miláně tisícovka lidí. „Nepřejeme si Orbánovu vizi Evropy,“ uvedl italský socialista Emanuele Fiano.

„Orbán se nazývá Salviniho přítelem, jakmile ale přijde řeč na pomoc uprchlíkům postižených válkou, zavírá dveře,“ dodal.

Ze schůzky nebyl potěšen ani Salviniho koaliční partner, Hnutí pěti hvězd. Jak uvedl list La Stampa, podle lídra hnutí Luigi Di Maio, jde maďarská migrační politika proti zájmům Itálie. „Orbánovo Maďarsko staví ploty z ostnatého drátu a odmítá přerozdělování uprchlíků v EU,“ uvedl Maio.

Salvini také uvedl, že jeho vláda je blízko dohody s Berlínem o repatriaci migrantů na německo-rakouské hranici, kteří by měli být vraceni do Itálie. Dodal ale, že Itálie

Viktor Orbán a Angela Merkelová
Dusno v Berlíně. Merkelová s Orbánem se neshodli ohledně migrace