„Destabilizuje to evropské demokracie," řekl Orbán. „Musíme zahájit skutečnou debatu o budoucnosti kontinentu, musíme mluvit bez náhubku v podobě politické korektnosti, na rovinu a bez přetvářky," dodal s tím, že je třeba vyslyšet názory lidí. „Pokud to nedokážeme, tak k uprchlické krizi přibude ještě krize politická," uvedl.

Orbán, který dnes v Madridu vystoupí s projevem na kongresu Evropské lidové strany, kde se bude rovněž jednat o běžencích, maďarské státní televizi také řekl, že současnou uprchlickou krizi nebude možné zastavit bez Srbska.

Pochvala Srbsku

„Migrační krize ukázala, že pokud se budeme chtít před takovým fenoménem bránit, Srbsku by mělo být umožněno přiblížit se k Evropské unii a integrovat se do ní," řekl maďarský premiér. Dodal, že Srbsko se v balkánském regionu předvedlo jako nejstabilnější země, zatímco sousední státy postihl v různé míře zmatek.

Orbán rovněž obhajoval pohraniční plot, který Maďarsko vybudovalo na pomezí se Srbskem a Chorvatskem. Zdůraznil, že cílem bylo zastavit proud běženců mířících do Evropy, ne jejich trasu přesměrovat. Připomněl také, že Budapešť vyzývala své balkánské sousedy, aby i oni pomohli postup běženců zastavit.

Maďarsko bylo až do uzavření svých hranic pro běžence jednou z hlavních tranzitních zemí na jejich cestě do severní Evropy. Po dobudování plotu Budapešť hlásí pouze ojedinělé pokusy migrantů Maďarskem projít.