Ale taky Emma Moranová. Všichni její slavní vrstevníci jsou dávno mrtví, Italka se chystá oslavit koncem listopadu 117. narozeniny.
Narodila se v Civiascu v italském Piemontu. V roce 1938 odešla od manžela, krátce předtím zemřel její jediný syn. Od té doby žije sama a v ústraní nedaleko Lago di Maggiore.

Doma má oficiální certifikát Guinessovy knihy rekordů, že je momentálně nejstarší úředně ověřenou osobou naší planety.

Nejčastější otázka, kterou dostává? Co je tajemstvím její dlouhověkosti. Vysokého věku se dožila už její matka – 91 let. Také dvě z jejích sester žily prokazatelně více než 100 let. „Jím denně jen sušenky a vajíčka." Ty jí doporučil lékař již během 
1. světové války, kdy u ní zjistili chudokrevnost. Jedno vejce natvrdo, dvě syrová. To dodržuje už 90 let. Prý jich snědla přes 100 tisíc.

Maso je prý škodlivé, tak s ním skoncovala

„Emma vždy jedla málo zeleniny a ovoce. Co ji znám, dávala si dvě syrová vejce ráno, jedno v poledne jako omeletu a večer kuře," prozrazuje lékař Said Bava, který ji sleduje posledních 27 let. „Teď už jí jen sušenky a vejce, někdo jí totiž řekl, že maso způsobuje rakovinu." Emma Moranová dodává: „Jím málo i proto, že už nemám zuby."

Před Emmou byla nejstarším člověkem Francouzka Jean Calmentová, která zesnula v roce 1997 ve věku 122,5 roku.

(ph)