"Evropa musí reformovat svou migrační politiku," řekl Grandi s tím, že dohoda s Tureckem problematiku nevyřeší. "Nevnímejme migrační krizi jako ryze evropský problém, nýbrž jako krizi globální, ve které může EU sehrát vedoucí úlohu," zdůraznil. Podle Grandiho je nutné soustředit se především na prevenci masové migrace a zajistit, aby se Evropa ještě více podílela na řešení konfliktů a zlepšování podmínek v zemích, odkud lidé přicházejí.

"Ve chvíli, kdy evropská země migranty přijme, je důležité, aby jim byla poskytnuta pomoc a zázemí," řekl Grandi. Dodal, že OSN se v současnosti problematikou zabývá a vypracovává konkrétní návrhy změn evropské migrační politiky.

Do Evropy se letos podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zatím dostalo 372.128 migrantů, z toho 348.664 po moři a zbytek po souši. Celkem 4690 běženců při této cestě zahynulo nebo je pohřešováno.

Za celý loňský rok při pokusu dostat se mořskou trasou do Evropy přes Středozemní moře utonulo 3770 lidí. Letošní nárůst se vysvětluje uzavřením takzvané balkánské trasy začátkem roku. Po tomto opatření, které mělo snížit příliv uprchlíků do Evropy přes Řecko, se mnozí znovu obracejí na převáděče v Libyi.