Hmyz je podle FAO „mimořádně efektivní" při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu „hmyzího masa" jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem.

V současnosti se hmyz určený k jídlu většinou sbírá v lesích, chov je omezen. Podle FAO by však díky mechanizaci mohl chov prudce stoupnout. „(Chov hmyzu) je jednou z cest, jak zabezpečit dostatek potravin," uvedla FAO ve své zprávě. „Hmyz je všude a rychle se množí," dodala.

Podle FAO poskytuje hmyz kvalitní proteiny a výživné látky a je „mimořádně důležitý jako doplněk potravy podvyživených dětí". Může být i bohatý na železo, hořčík, zinek a další látky potřebné pro lidský organismus. Zpráva FAO také upozorňuje, že například některé kobylky jsou v Africe považovány za delikatesu a platí se za ně vysoké ceny.