Vyjádřil se tak krátce po pondělním oznámení smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila, který změnil chudou KLDR v jaderný stát. Amana citovala japonská agentura Kjódó.

Jaderní inspektoři byli vyhoštěni z KLDR v roce 2009. Téhož roku také Pchjongjang odstoupil od šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném zbrojním programu a provedl svou druhou zkoušku atomové bomby.

"Návrat inspektorů do jaderného zařízení v Jongbjonu je naprostou nutností pro pokrok ve snaze o denuklearizaci Korejského poloostrova," prohlásil Amano.

Sobotní smrt severokorejského vůdce Kim Čong-ila vyvolala nejistotu v celém východoasijském regionu ohledně budoucí stability nepředvídatelného severokorejského komunistického státu, který stále posiluje svůj jaderný a další zbrojní arzenál.

Mezinárodní společenství se již řadu let snaží přesvědčit Pchjongjang, aby se vzdal vývoje nukleárních zbraní a nabízí mu za to energetickou, potravinovou a další humanitární pomoc. Návrat inspektorů by byl vnímán jako známka toho, že KLDR míní odzbrojování vážně, napsala agentura AP.
.