Uložení ostatků v kryptě svatého Linharta se zúčastnil mimo jiné prezident Andrzej Duda, první dáma, premiérka Beata Szydlová a předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a bratr-dvojče zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński. Mši odsloužil krakovský arcibiskup, kardinál Stanislaw Dziwisz.

Kontroverzní exhumaci úřady podnikly z iniciativy vládnoucí konzervativní strany PiS. Někteří její členové mají podezření, že se bývalý prezident, jeho žena a dalších 94 pasažérů letu do Smolenska nestali obětí letecké nehody, jak tvrdí závěry předchozího vyšetřování, ale atentátu v důsledku spiknutí Ruska a tehdejší polského premiéra a nynějšího předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Spolu s prvním párem ve vládním letounu, který se roztříštil v dubnu 2010 při pokusu o přistání na smolenském letišti, zahynulo mnoho dalších příslušníků polských elit. Celá delegace měla uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků, které na jaře 1940 povraždila stalinská tajná policie.

Kromě prezidenta a jeho manželky chtějí polské úřady exhumovat těla osmi desítek dalších obětí neštěstí. Celá akce by měla trvat nejméně rok.

Předchozí vyšetřování přičetlo katastrofu u Smolenska špatnému počasí a lidským chybám.