Někdejší plukovník hlavní správy rozvědky Generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Sergej Skripal byl naverbován britskou tajnou službou MI6 a fungoval jako dvojitý agent. Časem ho Rusové odhalili a odsoudili. Roku 2010 se v rámci výměny agentů dostal do Velké Británie.

Martin Stropnický.
Otrávil špiona jed z Česka? Stropnický si po kritice předvolal velvyslance

Podle listu The Daily Telegraph se nedávno obrátil na britskou policii, protože se bál o život. Jeho syn zahynul před rokem se svou přítelkyní v Rusku při autonehodě. Skripalova manželka zemřela – údajně na rakovinu – krátce poté, co se odstěhovala do Británie.

V neděli 4. března byl Skripal (66) se svou dcerou Julijou (33) paralyzován nervovým jedem při návštěvě obchodního centra The Maltings v britském městě Salisbury. V současnosti oba leží v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče.

EU chce po Rusku odpovědi na útok plynem. Moskva žádá důkaz, nebo omluvu

Britský ministr zahraničí Boris Johnson obvinil ze zosnování útoku Rusy, ba dokonce přímo prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. V Salisbury byl údajně použit nervový jed novičok, vyvíjený v 80. letech v Sovětském svazu. Moskva kontrovala tvrzením, že látka mohla pocházet z Británie, Švédska, Slovenska nebo z Česka.

Teorii zapojující do vražedného plánu samotného lídra Ruské federace nyní podpořil Vladimir Timoškov, Skripalův kamarád z dob školní docházky. Podle něj Skripal odmítal tvrzení ruské strany, že je zrádce, a žádal, aby se směl vrátit domů. Chtěl opět spatřit svou matku, bratra a ostatní příbuzné.

Andrej Babiš.
Absolutní lež, kritizoval Babiš Moskvu za výrok o "českém" původu jedu

Podle Timoškova se od Skripala poté, co byl obviněn z velezrady, jeho staří známí distancovali. Timoškov se s ním však přes dceru Juliju spojil a půl hodiny s ním telefonicky hovořil.

Skripal se prý za zrádce nepovažoval. Timoškovovi řekl, že „přísahu složil své socialistické vlasti, Sovětskému svazu a ne Rusku”. Skutečnosti, že se stal dvojitým agentem, údajně litoval, protože od té doby byl jeho život „jeden velký zmatek“.

Protichemické jednotky v Salisbury
Podílel jsem se na výrobě jedu novičok, tvrdí ruský vědec