Velšská horská ovce, která patří do stáda univerzity v Cambridge, je schopná rozpoznat obličeje čtyř známých osobností s přesností, jež se blíží rozpoznávacím schopnostem lidí. Zvířata rozhodla správně v 8 z 10 pokusů.

„Víme, že ovce dokáží rozeznávat své majitele, ale i tak nás jejich výsledky oslnily,“ řekla Jenny Mortonová, neurobioložka, která na univerzitě vedla celý výzkum. "Ovce jsou schopny dělat sofistikované rozhodování, mají také dost velké mozky a dokáží jejich kapacitu využít."

Tento výzkum je velmi významný nejen kvůli poznání ovcí, ale také pro další aplikování například v oboru umělé inteligence. Právě rozpoznávání nejrůznějších tvarů je jeden z nejčastějších úkolů, pro něž mohou být trénovány. Tyto poznatky, které přinesou větší vhled do učení takových dovedností, jsou dnes pro programátory nesmírně cenné.

Zabavený kokain. Ilustrační foto.
Kokain za osm miliard. Kolumbijci zabavili největší zásilku v dějinách země

První test byl nejjednodušší. Ovce si vybrala mezi černou obrazovkou nebo celebritou. Druhé kolo bylo o něco obtížnější. Fotografie, na níž byla lidská tvář, nejčastěji známá osobnost, byla náhodně spárována s fotografií různých objektů tvarově podobných hlavě. Například zde byla přilba nebo plynová lampa. Ve třetím testu byla pak fotografie celebrity proti fotografii neznámé osoby.

Vědci ve své práci, kterou uveřejnili v časopise Royal Society Open Science také popsali, že pokud byly celebrity na fotografiích zobrazené zepředu, byly ovce mnohem úspěšnější – uspěly v 80 procentech případů. Pokud ale byly zobrazené z profilu, klesla jejich úspěšnost o 15 procent.

Pokud se na fotografiích objevili lidé, kteří se o ně starají, uspěly ovce automaticky, bez tréninku.

Neurolog Oliver Sacks odhaduje, že některá zvířata mají stejně jako lidé určité „mentální fotoalbum, které obsahuje tisíce tváří. "Naše emoce, ať už otevřené nebo instinktivní, o kterých psal Darwin nebo skryté, o kterých psal Freud, jsou vepsány v našich tvářích spolu s našimi myšlenkami a záměry."

Ivanka Trumpová v Tokiu
Svět musí zapojit víc žen do vědy a matematiky, řekla Ivanka Trumpová

Bylo zjištěno, že například opice, psi a koně dokáží velmi dobře indentifikovat emoce z výrazu lidské tváře. "Nemůžeme s jistotou říci, že ovce chápou, že obrázky představují lidi. Ale důkazy jsou přesvědčivé, "řekla Mortonová. 

"Přestože jsem si myslela, že ovce nemohou rozpoznat emoce, tento výzkum mě přiměl k tomu, abych přemýšlela o rozpoznání obličeje jako o komplexním procesu mozku," řekla Mortonová.

V roce 2006 byly odchovány ovce, které trpí mutací způsobující Huntingtonovu chorobu. Mortonová si pár ovcí s touto mutací přivezla do Velké Británie. Doufá, že rozpoznávání obličejů se připojí ke skupině testů, které monitorují chování ovcí a účinnost léků na Huntingtonovu chorobu.

Zdroj: Youtube

„Ovcím poskytujeme léčbu. Poté jim zadáváme úkoly a zkoumáme, jak se jim daří. Můžeme vidět, jak rychle se učí,” podotkla Mortonová. „Pokud léčba bude fungovat, pak mezi zdravou ovcí a ovcí s Huntingtonovou chorobou neuvidíte rozdíl,” dodala.

Huntingtonova choroba, zkráceně Huntington či HD, dříve známá jako Huntingtonova chorea, je vzácné dědičné neurodegenerativní onemocnění mozku, které je charakteristické nekoordinovanými trhavými pohyby těla a snížením mentálních schopností postihující jedince obojího pohlaví.

Množte se jako králíci, radí polská vláda.
Množte se jako králíci, radí polská vláda. Volte jako ovce, sklízí výsměch