Skupina útočníků vtrhla v odpoledních hodinách do restaurace, zamířila zbraně na obědvající turisty a přinutila je k odchodu. Když na pokyn únosců měli nastoupit do přistaveného vozidla, starší turista to odmítl. Muži tohoto Němce na místě zastřelili, popsal událost jeden ze zákazníků restaurace.

Tři další byli uneseni a jsou to dle AFP Švéd a Nizozemec a třetí osoba s britským a také jihoafrickým občanstvím.

Ještě před několika lety patřilo světoznámé Timbuktu k nejnavštěvo­vanějším lokalitám v Africe. Pak se mu však začali turisté vyhýbat, protože regionální odnož teroristické sítě Al-Káida v této oblasti provádí časté únosy.

Ve čtvrtek byli uneseni dva francouzští turisté ve městě Hombori, které zločinci vytáhli uprostřed noci z jejich hotelu. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil, ovšem únosy západních turistů v regionu páchá obvykle Organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM), která vznikla v sousedním Alžírsku, kde je její hlavní působiště. Její členové unesli hlavně kvůli výkupnému od roku 2003 přes padesát Evropanů a Kanaďanů. Podle bezpečnostních odborníků si mohla tímto způsobem přijít na 130 milionů dolarů.

Pokud se ukáže, že dnešní únos provedla AQIM, půjde o první její takový zločin ve vnitřní části Timbuktu. A čtvrteční únos by byl jejím prvním na jih od řeky Nigeru.