Jižní Korea se v posledních letech stala domovem plastické chirurgie – odhaduje se, že každá pátá žena v Soulu se nechala operativně vylepšit. Do Jižní Koreje ale proudí také ženy z dalších částí Asie, především z Číny, aby jim místní chirurgové přičarovali „korejský vzhled". Některé ale pak mají problémy se svou změněnou podobou.

Šestadvacetiletá Čang Chan, která pracuje v Pekingu, si vzala několik dní volno, aby mohla odjet do Jižní Koreje, kde, jak doufá, získá pěknější podobu.

„Hlavně chci být hezčí," řekla. „Měla jsem ale strach kvůli kvalitě operace a z toho, jak to dopadne. Sehnala jsem si hodně informací online a bála bych se podstoupit operaci v Číně. Moje kamarádky jezdí často do Jižní Koreje. Řekly mi, že tady je kvalita plastické chirurgie velmi dobrá, a proto jsem tu" dodala.

Čang chce zúžit obličej, aby vypadal podlouhlejší a drobnější. Lékař už jí sdělil, že v takovém případě jí klinika vydá certifikát, který vysvětluje, proč vypadá jinak než na svém pasu.

Problémy na hranicích

Jihokorejské kliniky tímto způsobem začaly reagovat na případy zahraničních pacientů, kteří měli problémy jak s jihokorejskými pohraničními úředníky, tak po návratu do své domovské země. Také aerolinky kontrolují, zda člověk nastupující do letadla je tentýž, jako na fotografii v pasu.

Některé kliniky na certifikátech potvrzují, že pacient podstoupil zákrok plastické chirurgie a uvádějí seznam provedených operací. Jiné dokonce přikládají fotografie před a po zákroku.

Touhu lidí z celého světa, zvláště pak ze zemí jihovýchodní Asie, po operativně vyrobeném „korejském vzhledu" živí mimo jiné i rozmach jihokorejské kultury, především jihokorejských televizních seriálů a K-popu. Většina z návštěvníků míří na kliniky v luxusní soulské čtvrti Gangnam, které jsou nejvyhledávanější.

V této čtvrti je také nejběžnější potkat ženy s maskou na obličeji – jasnou známkou toho, že jsou čerstvě po plastické operaci tváře a čekají na zahojení. Ale čím dál tím častější je podle jihokorejských plastických chirurgů to, že ženy ukazují své obličeje ihned po zákroku.

„Nestydí se. Chodí kolem s červeným obličejem, aby se předvedly. Dávají tím najevo, že o sebe pečují," řekl jeden z nich.

Tento trend se ale neomezuje jen na ženy. Také muži si nechávají upravovat obličeje, aby vypadali lépe. A nejnovějším trendem je operace, díky níž se bez cvičení mohou pyšnit vypracovanými břišními svaly.