Šestačtyřicetiletý Pákistánec pracuje jako zdravotník a tvrdí, že má dostatek peněz na to, aby všechny své ženy a děti podporoval. Jména synů a dcer si prý splete jen výjimečně.

V Pákistánu není polygamie podle agentury AFP v dnešní době obvyklá, ale v některých konzervativních oblastech tato praktika stále přetrvává. Islám dovoluje mužům v Pákistánu mít až čtyři manželky, k dalším sňatkům musejí mít ale svolení své první ženy a arbitrážní komise.

Khildži tvrdí, že jeho nynější tři ženy podporují jeho cíl a že všechny žijí společně v harmonické rodině. Agentuře AFP nicméně nedovolil, aby s nimi hovořila.

Bojovníci za lidská práva uvádějí, že v polygamních svazcích právě ženy a děti strádají nejvíce. U žen se často objevuje "zoufalství a deprese", děti zase málokdy svého otce vídají, tvrdí ženská aktivistka Rafía Zakaríaová.

Podle ní korán dovoluje mužům mít více žen, jen když k nim má manžel "naprosto spravedlivý přístup". "To však není možné, a proto polygamie nikdy dobře nefunguje," říká Zakaraíová, která vede kampaň proti této praktice.

Právník Bilál Kásí upozorňuje, že po smrti otce rodiny vznikají rovněž vážné problémy týkající se majetku a práv.

Khildžiho rodina žije v pětipokojovém domě z nepálených cihel na předměstí Kvéty v neklidné provincii Balúčistán. Otec rodiny, který tvrdí, že má zdravotnickou kvalifikaci, vede neoficiální kliniku, kam přicházejí pacienti s méně vážnými zdravotními problémy, jako jsou bolesti hlavy. Prohlašuje, že si účtuje poplatek dosahující v přepočtu pouze zhruba 50 Kč a chudé pacienty léčí zdarma.

O peníze požádal vládu

Khildži také vede seminář zaměřený na studium koránu, který je financován z darů od téměř 400 studentů. Dvaceti svým dětem prý platí soukromou školu. Jakým způsobem je schopen zajistit náklady na vedení domácnosti, které mohou dosahovat až 120.000 rupií (43.000 Kč) za měsíc, Khildži nevysvětlil.

Otec 35 dětí připustil, že finanční potřeby rodiny v budoucnu vzrostou, a vyzval prý vládu, aby na stravu, vzdělání a zdravotní péči pro jeho rodinné příslušníky vyčlenila peníze. Toto přání se mu ale sotva splní, napsala agentura AFP. Khildži nicméně věří, že pokud se o jeho rodinu nepostará vláda, pomůže Bůh.

Svou mimořádnou plodnost připisuje Khildži každodenním dávkám čerstvého i sušeného ovoce, mléka a masa, jakož i odříkávání pasáží z koránu a modlitbám pětkrát denně.

Zatímco jeho nejstaršímu dítěti je už 15 let, tomu nejmladšímu je pouhých pár týdnů. Na počátku března byl Khildži otcem 33 dětí, pak se mu ale v rozmezí šesti dnů narodily další dvě dcery.

Dohodnutá manželství

Všechna jeho manželství byla předem dohodnuta jeho rodiči. "První ženu jsem si vzal, když mi bylo 26 let. V následujícím roce jsem se během pěti měsíců oženil s dalšími dvěma ženami," popsal.

Další svatbu by si ale mohl domluvit prostřednictvím facebooku. Jeho příběh totiž odvysílala pákistánská média a Khildži prohlašuje, že nyní se na sociální síti nabídky k sňatku jen hrnou.

Nejméně dvě jeho děti podle všeho jeho plány podporují. Jeho nejstarší potomek, patnáctiletá dcera doufá, že se stejně jako otec bude moci věnovat medicíně. Nejstarší Khildžiho syn, kterému je 13 let, chce svého otce zase překonat co do počtu dětí. Prý jich bude mít víc než 100.

Velký plakát, který visí na Khildžiho domě, zobrazuje symbol, s nímž kandidoval v provinčních volbách v roce 2013: manželskou postel. Ta podle něj "představuje mimořádné potěšení a smysl jeho života". Khildžiho politické ambice se ale nenaplnily - ve volbách získal pouhých 980 hlasů, což ani v nejmenším na vítězství nestačilo, píše agentura AFP.