Irikát agentuře AFP řekl, že by měla vzniknout komise podobná té, která byla vytvořena k vyšetření smrti bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího, který zahynul při atentátu.

Švýcarský ústav radiační fyziky v Lausanne, který prozkoumal biologické vzorky odebrané z Arafatových osobních věcí, v nich podle pořadu Al-Džazíry zjistil „abnormální množství polonia". Podle ředitele laboratoře Françoise Bochuda je tato „radioaktivní látka přístupná pouze lidem, kteří se zajímají o jaderné zbraně nebo je vyrábějí".

Šéf švýcarského ústavu doporučil, aby se provedla exhumace Arafatova těla. „To nám umožní získat vzorek, který by musel obsahovat velkou koncentraci polonia, pokud byl otráven," řekl Bochud.

Arafatovy osobní věci měla k dispozici jeho vdova Suha, která je převzala od francouzské vojenské nemocnice Percy na jihu Paříže, kde bývalý palestinský vůdce v listopadu 2004 zemřel, a poskytla švýcarským výzkumníkům.

Na základě jejich závěru se Suha rozhodla požádat palestinské vedení, aby nechalo exhumovat tělo zemřelého, který je pochován v Ramalláhu. „Nemáme mnoho času, protože stopy po přítomnosti polonia postupně mizí," řekla podle serveru francouzského deníku Le Figaro Suha.

Vdova si loni během výročí Arafatovy smrti stěžovala, že její muž zemřel a tajemství své smrti si odnesl do hrobu. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu ale udána nebyla.

„Zpráva se nezmiňuje o přítomnosti jedu, který by způsobil jeho smrt. A já nevím, zda někdo ví něco, co mě známo není," řekla Suha agentuře AFP.

„Potvrzujeme naše přesvědčení, že odpovědnost za otravu bývalého prezidenta Jásira Arafata nese Izrael. Ale přiznáváme, že nejsme s to přijít na definitivní odpověď," řekl Násir Kidva, Arafatův synovec a člen vedení jeho organizace Fatah.

Arafat zemřel 11. listopadu 2004 ve věku 75 let ve vojenské nemocnici Percy po dvoutýdenní hospitalizaci. Podle AFP nebyla provedena jeho pitva.

Na otravu poloniem zemřel v roce 2006 v Londýně bývalý agent ruské tajné služby Alexandr Litviněnko. Ten krátce před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina.