„Musíme učinit vše, co je možné, abychom zbavili církev pohromy sexuálního zneužívání nezletilých a otevřeli cestu k usmíření a zahojení (ran) těch, kteří byli zneužiti… Rodiny musí vědět, že církev dělá všechno pro ochranu jejich dětí," napsal papež podle agentury Reuters.

František adresoval katolickým biskupům dopis před vůbec prvním setkáním vatikánské komise určené především k řešení nejzávažnějších delitků kněžích, zejména sexuálního zneužívání dětí.

O dopis žádali členové komise

Jedna ze členek komise Marie Collinsová z Irska, která se v minulosti sama stala obětí zneužití, Reuters řekla, že o dopis pro biskupy požádali papeže přímo členové komise. Prý tím chtěli biskupy přesvědčit, aby se vyvarovali kladení překážek v práci vatikánského orgánu.

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či Kanadě. Františkův předchůdce Benedikt XVI., během jehož pontifikátu se začaly tyto skandály vyšetřovat, se podle Vatikánu sešel s několika zneužitými lidmi během svých cest po světě. František je nicméně prvním papežem, který se loni v létě s oběťmi setkal na půdě Vatikánu.