Třiadvacetiletý Ian Burkhart, který před čtyřmi lety ochrnul od hrudníku dolů, během prvních testů čipu předvedl, že je schopen znovu otvírat a zavírat pěst a dokonce uchopit zdánlivě nehybnou rukou lžíci. Dal tak naději milionům obětí nehod a postiženým po infarktu, že by mohli ovládat části svého těla silou mysli.

Lékařům se již v posledních letech podařilo umožnit pacientům ovládat silou mysli robotické paže, Burkhart je ale podle deníku první, kdo tímto způsobem ovládá vlastní tělo.

Mikročip, který lékaři pacientovi v Ohiu implantovali do mozku při dubnové operaci, "čte" jeho myšlenky a vysílá je s pomocí počítače do rukávu obsahujícího elektrody na jeho předloktí, které stimulují svaly dotyčného. Tímto způsobem jsou nahrazeny signály, které pacientovo ochromené tělo nedokáže přenášet.

První testy z minulého týdne prý předčily očekávání lékařů, kteří předpokládali, že bude pacient maximálně schopen pohnout jedním prstem. Také Burkhart byl s výsledky spokojen. "Dnešek byl úžasný. Po fyzické stránce to byl cizí pocit. Ale emocionálně to byl rozhodně pocit naděje a vzrušení," řekl.