Vystoupení ministrů na tiskové konferenci potvrdila rozdílné názory zemí V4 (ČR, Polsko, Maďarsko, Slovensko) a Francie na některá evropská témata.

"Hovořili jsme o potřebě otevřít přístupová jednání s Albánií a Severní Makedonií, jakožto kroku, který dá důvěryhodnost naší politice rozšiřování. Obě země udělaly pokrok a měly by dostat příležitost postoupit o krok dále," řekl novinářům Petříček.

Mírné rozdíly

Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz uvedl, že mezi zeměmi V4 a Francií existují "mírné rozdíly" v názoru na důležitost jednotlivých evropských témat. "Pro nás je konkurenceschopnost klíčová, zatímco náš francouzský kolega vidí potřebu ochrany práv občanů," uvedl Czaputowicz.

Tomáš Petříček.
Petříček ocenil, že ukrajinské volby byly bez vážných problémů

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó se zase vyslovil proti harmonizaci daní v EU a za klíčová témata pro budoucnost EU označil otázku konkurenceschopnosti a bezpečnosti. "Je nejvyšší čas hovořit o tom, jak zastavit migrační toky a nikoliv je ´řídit´", řekl.

Polsko a Maďarsko čelí v EU výtkám kvůli údajně vážnému ohrožení hodnot unie či zásad právního státu.

Aktivní politika a posilování jednoty

Podle Petříčka Česko očekává, že debata o strategickém výhledu Evropské unie pro příštích pět se zaměří hlavně na znovuzískání důvěry obyvatel v evropskou integraci či na urychlení ekonomického a sociálního sbližování států.

Petříček také řekl, že Česko se během svého nadcházejícího předsednictví ve V4 chce zaměřit na prosazování aktivní politiky uskupení čtyř zemí v evropských strukturách, dále na posilování jednoty unie a také chce klást důraz na inovace a technologické změny.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
Rusko jako hrozba? Ministři zemí NATO slíbili více peněz na obranu