Point Nemo v minulosti ještě nebyl zkoumán, ale dvě jachty, které se účastní elitního osmiměsíčního závodu kolem světa, jsou vybavené filtračním systémem, který sbírá vzorky mořské vody. Na tomto místě pak objevily koncentraci mikroplastů, která se pohybuje mezi devíti až 27 částicemi v krychlovém metru vody.

Moře na Bali zaneřáděné odpadky.
Plankton pojídá toxické plasty, zjistili vědci. Dokáže vyčistit oceán?

Jedna z lodí nazvaná Turn The Tide On Plastic spolupracuje s kampaní Sky Ocean Rescue to campaign, která má přinést lepší porozumění otázce znečištění plastů v našich oceánech a inspirovat lidi, aby podnikli kroky ve svých každodenních životech.

Zdroj: Youtube

Podle doktora Sorena Gutekunsta z GEOMAR Institute for Ocean Research Kiel, který analyzoval předběžné údaje o mikroplastech ve své laboratoři v německém Kielu, se mikroplasty staly všudypřítomnými.

„To znamená, že pokud bych hodil plastovou lahev do řeky Temže, možná v určitém okamžiku najdu mikroplasty z této lahve v Jižní Africe,“ řekl Gutekunst.

Ilustrační foto.
Ve Středozemním moři se hromadí množství plastu, zjistili vědci

Turn The Tide On Plastic provádí vzorkování mořské vody od začátku závodu, který odstartoval loni v říjnu ve španělském Alicante. Nejvyšší koncentrace mikroplastů byly zatím nalezeny ve Středozemním moři a v Jihočínském moři. Zatím poslední výsledky vzorků vody pocházejí ze sedmé etapy závodu, která vedla z Aucklandu na Novém Zélandu do brazilského Itajai.