Kardam, který se narodil v Madridu, havaroval v autě společně se svou manželkou. Jejich vůz tehdy narazil do stromu a převrátil se. Kardamova žena utrpěla zlomeninu lokte, několika žeber a měla poraněnou plíci. Po několika týdnech ji ale z nemocnice propustili. Bulharský princ utrpěl mnohem vážnější zranění mozku a rovněž obou paží. Nejprve byl v umělém spánku, poté ho propustili na léčení domů. Zůstal ale paralyzovaný a nemohl mluvit. V lednu roku 2010 se jeho stav dramaticky zhoršil a on až do svého úmrtí zůstal v kómatu.

V době jeho smrti byla u jeho nemocničního lůžka jak manželka Miriam, tak i rodiče Simeon a Margarita a bratři Kiril a Konstantin. „Jeho smrt byla důsledkem plicní infekce, jež souvisela s ochrnutím, kterým trpěl několik let po nehodě z roku 2008, z níž se nikdy nevzpamatoval," uvedla Simeonova rodina ve svém prohlášení.

Záhadná smrt otce

Simeon Sakskoburggotski je příbuzným mnoha korunovaných hlav v Evropě, včetně britské královny Alžběty a belgického krále Alberta. Je také osobním přítelem bývalého španělského krále Juana Carlose či jordánského monarchy Abdalláha.

Simeon, syn Borise III. a Joanny Savojské, byl za cara prohlášen v šesti letech v srpnu 1943 po nečekané a záhadami opředené smrti otce. Ten zemřel po návratu z třetí říše (Bulharsko patřilo k Hitlerovým spojencům) a carevna Joanna se svěřila svému deníku, že její muž „zemřel nepřirozenou smrtí, vraždou". Podle historiků byla příčinou úmrtí obyčejná mrtvice. Rodina po zrušení monarchie v roce 1946 utekla ze země a usadila se nejprve v Egyptě, než jí Španělsko poskytlo v roce 1951 azyl.

Svou rodnou zemi Simeon po mnoha letech navštívil poprvé v roce 1996. O pět let později se stal bulharským premiérem. Tím byl až do roku 2005, kdy jeho stranu ve volbách porazili socialisté.