Střelba se před mešitou v brestské čtvrti Pontanézen ozvala krátce po 16:00 SELČ. Pachatel vypálil do davu lidí, kteří z modlitebny právě vycházeli, uvedl místní prokurátor Jean-Philippe Recappe.

Dva lidé byli zraněni, závažnost poranění prozatím není známa. Agentura AFP uvedla, že utrpěli zranění břicha a nohy, nejsou ale ohroženi na životě.

Situace v Libyi - Ilustrační foto
Česko dočasně uzavře zastupitelský úřad v Libyi kvůli bezpečnosti

Střelec po činu nasedl do auta a z místa ujel. Policie jeho vůz zakrátko našla ve městě sousedícím s Brestem. Poblíž auta ležel předpokládaný střelec, který se podle všeho sám střelil do hlavy. Policisté se nedomnívají, že měl muž komplice, a proto pátrání ukončili.

Jaký byl motiv střelcova činu, zatím není jasné. Státní zastupitelství v Brestu je ale v kontaktu s pařížskou protiteroristickou prokuraturou.

Jedním ze zraněných je podle policie známý imám Rachid Eljay, který se proslavil svými videi na síti YouTube a v minulosti proslul i řadou kontroverzních výroků. Dětem například v minulosti tvrdil, že muslimové, kteří poslouchají hudbu, se promění v prasata či opice. Eljay se ale zároveň podporou francouzské demokracie a výzvám k účasti ve volbách znelíbil teroristické organizaci Islámský stát (IS), která v roce 2016 vyzvala věřící k jeho zabití.

Na incident už na twitteru reagoval francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. "Vyzývám prefekty, aby posílili ostrahu náboženských míst v zemi," napsal.

V tuniské metropoli se odpálili dva atentátníci.
V ulicích Tunisu zaútočili sebevražední atentátníci. Zabili jednoho policistu