Jižní a západní část země se podle meteorologů mají od dnešního večera připravit na silné lijáky, které s sebou nese blížící se topická bouře Talim.

Podle tchajwanských meteorologů se Talim, doprovázený větry o rychlosti 83 kilometrů v hodině, nyní pohybuje v Tchajwanském průlivu severovýchodním směrem a míří k jihu Japonska. Tamní meteorologové nicméně předpokládají, že živel, dřív než dorazí na ostrov Kjúšú, zeslábne na tlakovou níži.

Na ostrově Kjúšú meteorologové v souvislosti s jeho příchodem od dnešního večera očekávají lijáky a prudký vítr. Intenzivní srážky hrozí také v několika oblastech na ostrově Šikoku a na západě souostroví.

Na Tchaj-wanu bouře Talim narušila leteckou, železniční i silniční dopravu, když sesuvy půdy zasypaly úsek dálnice. Kvůli záplavám muselo domovy opustit více než 2000 lidí. Televize informovala, že domy a silnice zaplavily přívaly vody z protržené hráze, zprávy o obětech ale podle agentury AP zatím nejsou.

Tajfun Gučol byl čtvrtým tajfunem letošní sezony a prvním, který zasáhl pobřeží Japonska. Vynutil si zrušení více než 450 letů a přerušil provoz několika vysokorychlostních vlakových spojů. Přes 83.000 lidí v centrálním a severním Japonsku bylo vybídnuto, aby se před velkou vodou uchýlili do bezpečí. O život přišel 53letý muž, který zahynul v troskách svého domu ve městě Numazu jihozápadně od Tokia. Úřady podle médií citovaných agenturou DPA nadále pohřešují 16letou dívku. Gučol později na volném moři zeslábl na tlakovou níži.