Šest lidí se od útoku pohřešuje, čtyři vojáci, jeden policista a jeden francouzský novinář. Zmizení francouzského žurnalisty potvrdila francouzská ambasáda v Bogotě, oznámila agentura AFP.

Kolumbijská média původně přinesla zprávu, že při tomto útoku rebelů proti členům protidrogové jednotky bylo zabito 15 příslušníků ozbrojených sil.

Vojáci měli zničit drogové laboratoře

Vojáci byli vrtulníky přepraveni do jižního departmentu Caqueta, aby tam pátrali po drogových laboratořích a ničili je. Rebelové na ně zaútočili po přistání bombami, informovala rozhlasová stanice Radio Caracol. Jeho informaci potvrdil na síti Twitter velitel kolumbijských ozbrojených sil, generál Alejandro Navas.

Vojenský zdroj agentury AFP upřesnil, že pohřešovaným novinářem je Romeo Langlois, zpravodaj stanice France 24. Třicátník Langlois je odborníkem na problematiku FARC, působí v Kolumbii už deset let a pro France 24 pracuje posledních šest let, zjistila AFP v pařížském sídle této stanice.

V pátek bylo v sousedním departementu Valle del Cauca v boji s rebely FARC zabito pět vojáků.

Hlavní kolumbijská gerilová skupina FARC je aktivní od 60. let minulého století. V roce 2002 měla asi 20.000 bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován na 8000. Za více než čtyři desetiletí si jejich boj s vládními jednotkami vyžádal nejméně 120.000 mrtvých, především civilistů. FARC své aktivity financují především z obchodu s drogami, ale i z vydírání a vymáhání výkupného za unesené osoby. Spojené státy, EU a další země ji zařadily na své seznamy teroristických organizací.

Povstalci na konci února oznámili, že chtějí propustit všechny zadržované osoby a upustit napříště od veškerých dalších únosů. Vyjádřili také ochotu k mírovým rozhovorům. Údajně poslední zadržované policisty a vojáky, celkem deset lidí, rebelové propustili počátkem dubna.