"Vatikán, hon na komplice," zní titulek listu La Stampa. "Majordom vypovídá, Vatikán se otřásá," poznamenává La Repubblica. Tvrdí, že mezi "špiony" je i jistá vdaná žena, která léta pracuje ve Vatikánu a v březnu doprovázela papeže Benedikta XVI. do Mexika a na Kubu.

"Nikdo nevěří, že majordom byl s to vše organizovat sám. Vatikán je připraven k novým zatčením. Předpokládají se i na vyšší úrovni," soudí Corriere della Sera.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi v sobotu oficiálně potvrdil zatčení majordoma papeže Benedikta XVI. Paolo Gabriele je zatím hlavním podezřelým v případě vynášení tajných církevních dokumentů.

Komorník, který papeži sloužil od roku 2006 v jeho soukromé rezidenci, byl zatčen ve svém bytě. Našlo se prý u něj množství důvěrných materiálů i kopírovací přístroj. Za ohrožení papežovy bezpečnosti majordomovi podle listu La Repubblica před vatikánským soudem hrozí až třicetiletý trest vězení.

Zatčení 46letého muže předcházelo dlouhé vyšetřování, které se týkalo vynášení důvěrných dokumentů za zdi Vatikánu. Aféře se přezdívalo "Vatileaks". Na stránkách novin se objevily kupříkladu papežovy soukromé dopisy nebo další dokumenty, které svědčily o mocenských šarvátkách mezi církevními hodnostáři a o možné korupci. Zveřejněna byla například stížnost jednoho duchovního, který si svoje přeložení do funkce papežského vyslance ve Washingtonu vysvětloval jako snahu dostat jej pryč z Vatikánu.

Italská média spekulují, co mohlo být motivem komorníkova činu. Turínský list La Stampa napsal, že to nejspíše nebyly peníze, ale boj o moc v rámci církevní hierarchie, a že Gabriele byl nejspíš jen vykonavatelem příkazů někoho dalšího.

Zatčení Gabrieleho, který platil za papežova věrného služebníka, je pro Vatikán šokem. Mimo jiné proto, že v tomto miniaturním státě nebyl nikdo zatčen už celá staletí, napsala tisková agentura APA. "Tento skandál Benediktovu pontifikátu silně škodí," komentovala záležitost La Repubblica.

Čtěte také: Vatikán potvrdil zatčení papežova majordoma