Do hledání boeingu 777 je denně nasazováno zhruba 20 lodí a letadel, která zkoumají oblast Indického oceánu asi 1700 kilometrů západně od Perthu, kde podle vyšetřovatelů letadlo s největší pravděpodobností spadlo. K operaci se dnes připojila i jaderná ponorka britského námořnictva, napsala agentura Reuters.

„Vím, že dokud letadlo nenajdeme, nebudou moci mnohé rodiny začít truchlit. Nedokážu si představit, čím procházejí. Ale mohu slíbit, že pátrání nevzdáme," prohlásil dnes Razak, který se v Perthu rovněž sešel s australským premiérem Tonym Abbottem a poděkoval australské vládě, jež pátrací akce koordinuje.

Černé skříňky se vybijí 7. dubna

Hledání se účastní sedm zemí a do oblasti mimo jiné míří plavidlo s vyhledávačem černých skříněk letadel. Odborníci nicméně upozorňují, že baterie černé skříňky pohřešovaného letounu vydrží pouze do pondělí 7. dubna a že vyhledávač černých skříněk má jen omezený dosah. Jeho použití je tak výhodné hlavně v případě, že se již dříve podařilo najít trosky letadla a existuje přibližná představa o místě, kde by se mohla černá skříňka nacházet.

Letadlo mířící 8. března z Kuala Lumpuru změnilo kurz a místo do Pekingu se stočilo na jih. Na palubě bylo 239 lidí a malajsijské úřady už vyloučily, že někdo z nich přežil. O příčině havárie se spekuluje. Nejčastěji se uvažuje o únosu či sabotáži, ale vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Ve středu šéf malajsijské policie Khalid Abu Bakar oznámil, že vyšetřovatelé již prověřili všechny pasažéry na palubě letounu a že u žádného z nich nenašli nic podezřelého, co by svědčilo o možném zapojení do únosu či sabotáže. Nikdo z cestujících prý také neměl vážné osobní či psychické problémy, které by mohly zdůvodnit zmizení letadla.